затворници

Италианското правителство прие в понеделник указ, който ще изпрати обратно в затвора десетки мафиотски босове, освободени поради риска от заразяване с COVID-19, съобщи „Гардиън“. От началото на епидемията италианските съдии освободиха стотици възрастни мафиоти, страдащи от специфични заболявания, заради риска от усложнения в случай на заразяване с COVID -19, и ги поставиха под домашен арест.

Целта на италианските власти е да защити затворниците. Правителството не вижда друг начин да защити затворите от пандемията, освен да освободи някои затворници.

Прокурори, антимафиотски асоциации и партии протестираха срещу решенията на съдиите, като изразиха опасения, че шефовете на мафията може да използват кризата с коронавируса, за да си издействат освобождаване.

Италианските опозиционни партии подадоха искане за вот на недоверие на министъра на правосъдието Алфонсо Бонафеде. Въпреки че миналата седмица Бонафеде поясни, че решението за освобождаване на мафиотските босове не е взето от правителството и призова за преразглеждане на правилата за освобождаването им под домашен арест, дясноцентристката опозиция внесе предложение за вот на недоверие.

Бонафеде, който е член на „Движение 5 звезди“, заяви пред пред агенция ANSA, че ходът на опозицията ще означава „подкопаване на увереността в борбата срещу корупцията, борбата срещу мафиите, провеждането на съдебни реформи с цел съкращаване на съдебните процеси и предприемането на мерки, гарантиращи, че никой няма да остане безнаказан“.

Вследствие на това в понеделник Италия прие нов указ, който ще изпрати обратно в затвора мафиотите, освободени по време на пандемията. Днес обратно в затвора бе върнат член на сицилианската мафия.

Междувременно във вторник италианската полиция арестува 91 заподозрени членове на сицилианската мафия, които са се опитали да се възползват от икономическите затруднения, предизвикани от пандемията. Обвиненията са за изнудване, притежание на фалшиви активи, получаване на откраднати стоки, пране на пари, наркотрафик, спортни измами и измами. Извършени са арести в Палермо и Милано.

Според сицилианските следователи, мафиотите са прали пари от изнудване и приходи от наркотрафик. Магистратите казаха, че шефовете се готвят да използват мръсните пари за изкупуване на изпаднали в затруднение фирми, които са преустановили дейността си по време на блокирането.

В италианските затвори има 74 влиятелни мафиоти над 70-годишна възраст.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!