Италианският вицепремиер Матео Салвини по време на посещение в Москва, 22 февруари 2019. 

Сенатът на Италия даде зелена светлина на съдебния процес срещу бившия вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини, съобщават световните медии. Съдът в Катания е повдигнал обвинение срещу Салвини в злоупотреба със служебно положение и незаконно задържане във връзка с политиката му спрямо мигрантите в периода, когато беше министър на вътрешните работи на страната.

Става въпрос за 116 бежанци, които през юли миналата година на практика бяха арестувани от италианската брегова охрана на борда на кораба „Gregoretti”. Салвини, чиято партия „Лига” поддържаше твърд курс по отношение на миграционната политика, в продължение на няколко дни не допусна кораба да акостира в италианско пристанище.

Ако съдът го признае за виновен, бившият министър може да получи до 15 години затвор, пише „Шпигел”. В случай на присъда ръководителят на дясната радикална партия може ще бъде отстранен до 8 години от политическа дейност.

През януари съответната парламентарна комисия гласува за свалянето на имунитета на Салвини, а днес това беше потвърдено и от решението на Сената.

Преди дебатите лидерът на „Лига” беше настроен борбено. В профила си във „Фейсбук“ той заяви, че е „с високо вдигната глава” и „спокойна съвест” пред онези, „които защитаваха страната и народа си”.

„Ако един мъж не воюва за идеалите си, или идеалите му са без стойност, или той самият”, добави Салвини.

На 25 юли корабът „Gregoretti” спаси 140 мигранти край либийския бряг. Италианските власти свалиха няколко от тях по медицински причини, сред които жена в напреднала бременност и едно семейство, както и 15 малолетни деца. Останалите 116 души трябваше да останат няколко дни на борда при ужасяващи условия. Според разследващите хората са имали достъп само до една тоалетна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!