Снимка: Нешънъл джиографик

Учени представиха доказателства в подкрепа на хипотезата, че островите Нова Зеландия и Нова Каледония са част от отделен континент, съобщава порталът „Live Science”.

Известно е, че на Земята има седем континента: Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Антарктида. През 2017 г. група геолози започнали да изследва континенталната кора в района на източното крайбрежие на Австралия. Изследването на образците на геологичната структура отнело повече от 3 години, но още тогава учените предположили, че Зеландия вероятно е отделен континент, който почти изцяло е под вода.

Изследователите смятат, че този континент е бил изложен на огромни трусове при зараждането на Тихоокеанския огнен пръстен – верига от вулкани, простиращи се от Камчатка, през Курилите, японските и филипинските острови, Нова Гвинея, Соломоновите острови и Нова Зеландия до Антарктида.

Преди около 35-50 милиона години в западната част на Тихия океан започнал процес на сблъсък между континентите, при който част от Зеландия се е издигнала 3 километра над водата, а останалата е потънала в океана на такава дълбочина. Тези промени са съвпаднали по време с образуването на подводни вулкани и деформирането на скалите в тази част на Тихия океан.

Изследователите предполагат, че континентът Зеландия може да се издигне отново над водата, но този процес ще отнеме над 1 милион години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!