Иван Гешев
на снимката: Иван Гешев - главен прокурор на България

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, който е и наблюдаващ прокурор по мегаделото КТБ, е предложен от обвинител номер едно Сотир Цацаров за заместник главен прокурор.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще гласува предложението следващата сряда.

Гешев ще е с ресор „антикорупция“, а за да стане заместник на Сотир Цацаров, се наложи прокурорската колегия да открие нoв, тpeти щaт зa зaместник глaвeн пpoĸypop, половин година след като го закри, защото обвинител номер заяви, че няма нужда от повече заместници.

Промяната е мотивирана с промените в HΠK миналия ноември, с които делата срещу така наречената „висока корупция“ бяха трансферирани в спецпрокуратурата.

Беше създадена и Антикорупционна комисия, с която спецпрокуратурата направи няколко съвместни акции (показният арест на кмета на „Младост” Десислава Иванчева, например).

Гешев започна разследването за фалита на КТБ като редови прокурор в Градската прокуратурата. След избора му за шеф на спецпрокуратурата, делото за обвинението срещу Цветан Василев и останалите разследвани беше променено и изпратено в спецпрокуратурата.

Обвинителният акт, събран на рекордните 11 000 страници, беше внесен в Специализирания наказателен съд, а Гешев сравни писането му с „ĸaцaнeтo c дизeл нa Лyнaтa“ и „операция на глава“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!