Иван Хиновски
на снимката: Енергийният експерт Иван Хиновски

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг енергийният експерт Иван Хиновски коментира исканите драстични увеличения на цените на тока и парното у нас заради поскъпващите въглеродни емисии, които страната ни трябва да плаща заради работата на въглищните централи.

По думите му държавата ни е една от малкото в региона, които не се възползват от целевите средства, предоставени от ЕС за преструктуриране на ТЕЦ-овете така че в бъдеще те да се превърнат в индустриални зони, а енергетиката ни – в по-екологична. Цената, която ще платим за това, е огромна, категоричен е Хиновски.

„Ние ще изядем и солта, и боя, и ще си платим. Защото ние в момента, неучаствайки в този процес на хармонизация с европейската политика, а тя е: ето пари да разработите програми, прединвестиционни проучвания, проучвания на терени и на други бизнеси, при нас ще стане така, че ще спрем централите без да имаме никаква алтернатива. Ще си платим и високите глоби, защото ние преди спирането ще плащаме огромни глоби за емисии и пак ще платим тяхното извеждане от експлоатация и заместването им с други централи”

Хиновски коментира и появилите се изказвания, че правителството ще прекрати договорите за изкупуване на електроенергия с т. нар „американски централи”, които драстично оскъпяват енергията, произвеждана от тях. Експертът е категоричен, че това е спекулация.

Администрацията в енергийното министерство няма достатъчния капацитет и дори не е започнала подготовка за преговори по дългосрочните договори. Едностранно оттегляне на България пък би означавало многомилионни глоби и дълги арбитражни дела, които по всяка вероятност ще загубим.

Цялото интервю с Иван Хиновски може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук