Иван Хиновски
на снимката: енергийният експерт Иван Хиновски

Определено има възможност от техническа гледна точка един или два от реакторите, закупени за Белене, да бъдат монтирани в Козлодуй. А може би и от икономическа гледна точка ще бъде най-изгодният проект за нова ядрена мощност. Това посочи в интервю специално за ДЕБАТИ.бг енергийният експерт Иван Хиновски.

Единствената възможност за 100 % сигурна енергия в периодите, в които нямаме достатъчно производство от ВЕИ, е ядрената енергетика, при положение, че ние отиваме към закриване на топлоелектрическите централи, които емитират парникови газове и прах, смята още Хиновски.

„Анализирайки надеждността на енергийните мощности в страната и рисковете от липса на условия за работата на възобновяемите енергийни източници, ние от Българския енергиен форум стигаме до извода, че трябва да имаме една такава опорна мощ. Ние я наричаме базова, макар че такова понятие вече няма в съвременните енергийни стратегии. Ние трябва да имаме една или две мощности, които да бъдат базови. Разбира се, всичко от там нататък трябва да бъде зелена енергия.”

Всичко това обаче зависи от енергийните стратегии на отделните страни.

„Всяка страна има различна енергийна стратегия. Има страни, които разчитат изцяло на зелено производство. Ето например Германия не планира да изгражда нови ядрени мощности. Нейната енергетика изцяло се базира на възобновяеми  енергийни източници. Италия и Швейцария също. Франция обаче експлоатира огромен парк от ядрени електроцентрали. Великобритания също планира да изгражда два блока, разбрах скоро, че и Сайзуел Би, другата централа  планира изграждане на ядрена мощност.”

Той припомни също и че част от страните, които се намират в близост до България също обмислят изграждане на нови ядрени мощности.

Цялото интервю четете по-късно днес на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!