С различните интереси, с взимането на решения с пълно единодушие вече практически не може да се върви напред. Има нужда от промяна в договорите за ЕС. Това е лично мое мнение. Съюзът доста се разшири.

Това каза Любов Панайотова в седмата част на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет,  в който основна тема е съобщението на Европейската комисия за 27-и май, което се казва „Следващо поколение ЕС”. В седмата от 12-те части, която е под наслов „Време за оценка“, политологът Антоний Гълъбов подпомага диалога между Любов Панайотова, Директор на Европейски институт,  и Юлияна Николова, Директор на Център за модернизиране на политики и Портал Европа.

Коментирайки невъзможността за прогрес, когато всички решения се взимат с пълно единодушие Любов Панайотова посочва:

„Това налива естествено вода в кладенеца на президента Макрон, който казва, че ще има кръгове и едни ще вървят по-бързо, а други – по-бавно. Те и сега съществуват. Ние виждаме, че сме в по-бавния кръг и работим да влезем в Шенген и еврозоната. Виждаме дори и по време на пандемия как се фрагментира това пространство – на едно по-сигурно и на едно по-малко сигурно пространство.  Което хич не ми харесва, тъй като ние особено се намираме в това по-малко сигурно пространство.”

Юлиана Николова от своя страна коментира, че попадането на държавата ни в групата на „несигурните” е било предизвикано от желанието за бързо икономическо възстановяване.

„Ние все пак накрая попаднахме в по-малко сигурното, защото бяхме в едно сигурно и въпреки препоръките, които се съдържат в този документ за внимателно излизане от кризата. Издадоха много стриктни правила как се излиза от кризата, ние решихме обаче, че нашият бизнес или по-точно някои кръгове от него имат особена нужда, така че е по-добре по-бързо да излезем и влязохме в несигурните кръгове.”

Целия разговор гледайте във видео материала!

Припомняме, че ДЕБАТИ.бг е медиен партньор на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, чиято цел е да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на съобщението на Европейската комисия от 27-и май – „Следващо поколение ЕС”. В рамките на 7 седмици ДЕБАТИ.бг ще публикува по 2 материала всяка седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!