В специално интервю за ДЕБАТИ.бг общинският съветник от София Иван Велков коментира проблемите с бездомните кучета в града. По негови думи от години се предприемат действия за разрешаването му, но мерките, които са взети, се изпълняват на санитарния минимум.

Общинският съветник е на мнение, че има значителен напредък в сравнение с минали години, но той е недостатъчен. Велков препоръча промени в законодателството, които да направят справянето с проблема обща кауза както на общините, така и на неправителствените организации и бизнеса.

„Тези няколко организации, които имат ангажимент от общината като „Екоравновесие”, приютите, програмите за кастриране, нещата, които би трябвало да са част от поети ангажименти по международни и други програми, те се спазват, но се спазват на санитарния минимум. Според мен може да се работи много по-сериозно. Част от проблемите, които имаме е, че част от нашето законодателство в тази посока – нещо, което е приоритет и на изпълнителната, и на законодателната власт, би могло да бъде оптимизирано да позволи много повече възможности децентрализирано да се насочат към хората, които биха могли да ги изпълняват. Това не са общините, това са и публично-частни партньорства във всяка една сфера.”

Иван Велков коментира проблемите с градската среда на София – липсата на тротоари, паркове и градинки на много места в столицата ни. По негово мнение вместо да се фокусира в търсене на най-евтиното и често некачествено решение на проблемите, Столична община трябва сама да инвестира в подобряване на средата, а не да чака това да бъде свършено от бизнеса. Членът на Политическа група 5 бе категоричен, че оправданието, че няма пари, не е релевантно, като се има предвид големият бюджет на столицата ни.

Инсталацията за изгаряне на отпадъци, която ще се изгради в центъра на София той определи като примитивно решение. по негови думи има много зелени алтернативи, включващи иновации и нови технологии, които вече се прилагат в Западна Европа. Вместо да заимства някоя от тях обаче градската управа на София отново тича след събитията, а това би могло да доведе до тежки екологични последици за столицата.

Цялото интервю с Иван Велков може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук