Днес в интервю за БНР Ивайло Мирчев от „Демократична България“ направи анализ на първите ходове на новото правителство. Освен това той заяви подкрепата си за него и обобщи задачите, които му предстоят.

Той предупреди, че ГЕРБ ще използват всяка възможност да го дискредитират, понеже се притесняват, че новите министри ще разкрият корупционни практики и тревожни тенденции. Мирчер даде пример и с „Автомагистрали“ и други казуси, включителни свързани и с хазарта.

„Това правителство трябва да установи какво става с парите от хазарта на Васил Божков и защо не са влизали в държавния бюджет. Божков и Борисов бяха ортаци. Божков беше оставен в Комисията по хазарта да прави каквото поиска, беше му позволено да не си плаща хазартните такси“

По думите му служебното правителство влиза в корупционен батак, но трябва да му се даде шанс.

„На този служебен кабинет ще му е трудно. Редно е да му се даде период на навлизане, да им се даде време на министрите, за да разберат къде са. И след това да изсипваме критиките, ако има такива“.

Той беше категоричен, че „Демократична България“ по никакъв начин не участва в служебния кабинет, като уточни, че министърът на икономиката Кирил Петков е бил сред основателите на „Да, България“, но от няколко години не е вече във формацията.

Бившият депутат призова разкритията за „уродливи“ корупционните практики да бъдат бързо представени пред обществото, за да могат хората да преценят за кого да гласуват на 11 юли. Засегна и темата с комисията по ревизия с председател Мая Манолова, чийто последни заседания преди да приключи работа, бяха особено напрегнати и показателни.

Комисията за ревизията на управлението, т.нар. комисия „Манолова“, е направена, защото няма прокуратура и няма кой да разследва престъпленията на управлението. Прокуратурата е завладяна, съдът в голяма степен е също завладян

Мирчев коментира, че настояването на „Демократична България“ за закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата не цели прекратяването на делата срещу крупни бизнесмени, защото те могат да бъдат съдени и в обикновен съд, а искат да бъде премахната ролята им на „бухалка“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!