Радев мандат ИТН
На снимката: Румен Радев

Днес президентът Румен Радев даде обширно интервю пред БНР. В част от него той изрази своето мнение по отношение на въпроса кои са мутрите в България и ще има ли кой да ги разследва.

След като в една страна член на ЕС и НАТО, премиерът спи с пистолет до главата си, значи в тази страна има мутри. Парите в шкафчето са от заплата, отбеляза той

По думите му фактът, че прокуратурата и КФН се „пращат да размазват физиономии“ на неудобни бизнесмени, значи тези хора се притесняват. Отбелязва и че имат притеснения дали да не изплуват злоупотребите, има и страх от честни избори. Според Радев изчистването на мутрите ще е трудно.

Този процес няма да бъде лесен, затова тези хора надават вой, чистки. Когато се поставиха в позицията на другите граждани, започнаха да занимават всички със себе си. Има хора, които са сратнали със своите столове.

Президетът акцентира и че ролята на медиите е много важна в този процес, същевременно прокуратурата е абдикирала.

Как да очакват решителни действия от прокуратура с оглушително мълчание. Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Режимът рухва и пред прокуратурата.

Не е добре България да отиде от избори в избори

Той призова партиите да проявят благоразумие и след следващите избори да съставят правителство.

Аз не бягам в никакъв случай от тази отговорност. Напротив. Винаги съм се водил от критериите за компетентност, почтеност, професионализъм. Най-вече отговорност към бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри без оглед на техните политически пристрастия и все пак хора мотивирани. Знаете, че времената са предизвикателни. Страхът не е охлабил своя обръч.

Той за пореден път акцентира, че това е един кабинет на демократичното единодействие и неутрализиране на задкулисието. Целта е вкарване на гражданите по –активно в управлението на страната, изграждане на здрав фундамент на обществените отношения вътре в страната, на институциите помежду си, между гражданите и институциите.

Това модел за излизане от тази безпътица, в която се намира в момента България. 45-тото Народно събрание много ясно показа, че ние сме в тази политическа безпътица. Този модел хора вътре, независимо дали има пристрастия към левицата, дали са безпартийни, център, десница, да се обединят, да надмогнат своите различия и червените линии и да покажат, че могат да работят заедно в името на България“, заяви още той.

Отишлото си правителство абдикира от важна задача

„Виждате, че отишлото си управление абдикира от една изключително важна задача за бъдещето на България – да депозира неговия План за възстановяване и устойчивост в ЕС. По този начин отново поставя служебния кабинет в изключително трудна задача.

По думите му в момента ще е трудно да се реши дали и как да се вняся плана с нови промени по него. Акцентира и че служебното правителство е направило предложение за медицински хеликоптери, както и Център за наблюдение, координация и управлени

Лошото качеството на институциите – причина за изтичането на хора и пари извън страната

„Когато има политически риск от експроприация на бизнеса, било то от държавата или от олигархични кръгове около управляващите, когато има вмешателство в работата но регулаторните органи, когато законодателството е абсолютно непредвидимо и когато съдебната система не може да защити хората да правят конкурентен, открит и честен бизнес, виждаме какви са резултатите – не са в наша полза.

Държавният глава акцентира, че България има огромен потенциал и прекрасни хора, но не и адекватни институции, които да дадат възможност на тези хора да разгърнат своя потенциал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!