Ивет Лалова с останалите призьори и шефа на родната атлетика Добромир Карамаринов.

Ивет Лалова беше избрана за „Атлет на Балканите“ на деветата Гала на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) във Вършаничка Баня (Сърбия). Българската атлетка стана седма на 200 метра гладко бягане на Световното първенство в Доха (Катар) и е двукратна балканска шампионка от състезанието в Правец (България).

Тя получи отличието си от Свободан Бранкович, вицепрезидент на АБАФ и генерален секретар на Сръбската атлетическа федерация. За Лалова това е втори приз за №1 на Балканите след 2011 година. При мъжете първи е Амел Тука (Босна и Херцеговина), сребърен медалист на 800 метра гладко бягане от Мондиала в Доха. За него това е втори приз за №1 на Балканите след 2015 година. Той беше награден от Добромир Карамаринов, президент на АБАФ и БФЛА, първи вицепрезидент на ЕА и член на Съвета на ИААФ.

Отличията за „Изгряващи звезди“ на Балканите получиха българския талант Валентин Андреев (хвърляне на чук) и украинката Ярослава Махучих (скок височина). През 2019 година Андреев спечели злато от Европейския младежки олимпийски фест в Баку. 17-годишният българин спечели две балкански титли на чук при юношите под 18 години с петкилограмов уред и под 20 години с шесткилограмов уред. Андреев оглави световната ранглиста при юношите под 18 години и коригира пет пъти националния рекорд при юношите под 20 години. Българинът получи наградата си от Фатих Чинтимар, вицепрезидент на АБАФ и президент на турската атлетическа федерация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!