Венецуела

Венецуелците, чиято страна е опустошена от икономическа криза, ще гласуват днес на избори бойкотирани от опозицията и не приемани от международната общност. Изходът от тях най-вероятно ще даде нов мандат на доста непопулярния президент Николас Мадуро.

Мадуро е наследник на левия лидер Уго Чавес, още със стъпването му в длъжност през 2013 г. икономиката на иначе стабилния производител на нефт Венецуела започна да закъсва.

Хиперинфлация, недостиг на храна и лекарства, увеличаване на престъпността, нарушено водно и електроподаване и нарастване на насилието между венецуелците са част от проблемите в страната.

Въпреки това 55-годишният бивш автобусен шофьор е фаворит за спечелването на мандата пред своя главен съперник Хенри Фалкон – бивш офицер и губернатор на щат, който обаче не можа да събере подкрепа от основните опозиционни лидери, включително и от евангелисткия кандидат Хавиер Бертучи.

на снимката: Настоящият президент на Венецуела Николад Мадуро
на снимката: Настоящият президент на Венецуела Николас Мадуро

Мадуро, който има силен контрол над избирателите и военните, е изправен пред една силно разединена опозиция, която призовава за бойкот.

„Малкият ентусиазъм ще откаже много хора от гласуване и така Мадуро ще може да манипулира вота без особена ответна социална реакция ”, заяви аналитикът Риса Грейс-Тагоу от Еуразиа груп.

В тон с народните страсти Мадуро обеща „икономическа революция”, ако бъде преизбран.

„Ние защитаваме… правото ни на честно и прогресивно бъдеще”, написа той в Туитър.

Фалкон обещава да въведе долара и да върне компаниите отчуждени от Чавес, да осигури хуманитарна помощ, нещо, което Мадуро отказа.

„Нашата борба е насочена към мирен избирателен път”, написа той в Туитър.

Около 20.5 милиона са хората с право на глас на тези избори, които са в един тур и ще дадат шестгодишен президентски мандат на избрания, като той ще стъпи в длъжност през януари 2019 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук