САЩ, избори, Сенат, Камара

Демократическата партия в САЩ успя да си върне контрола върху Камарата на представителите след провеждането на най-скъпите в историята междинни избори. От своя страна Републиканската партия запази мнозинството си в Сената. На този етап резултатите са само предварителни. Си Ен Ен дава моментно съотношение от 222:199 места в полза на демократите в Камарата и 51:46 сенатори в полза на републиканците.

Демократическата партия печели повече от необходимите ѝ 23 места, за да контролира долната камара на Конгреса, след като взе ключовите щати Вирджиния, Флорида, Пенсилвания и Колорадо. Републиканците обаче получиха силен резултат на изборите за Сенат. Те съумяха да вземат от своите опоненти Индиана и Северна Дакота и да запазят позициите си в Тенеси и Тексас.

В първото си официално изявление след края на изборния ден Доналд Тръмп определи резултатите като „изключителен успех“.

„Изключителен успех тази вечер. Благодаря на всички“, написа Тръмп в своя „Туитър“ и по този начин показа, че резултатите от междинните избори едва ли ще го накарат да промени стила си, коментират световните анализатори.

Това, че демократите печелят позиции в Конгреса, дава нова надежда на либералите, които искат да разследват и дори да провокират импийчмънт на президента, казват експертите. Според тях тази ситуация може да означава блокиране на законодателната програма на Тръмп, включително и за финансирането за предложената от него гранична стена, новото данъчно облекчение за средната класа и много други.

Демократите обаче не могат да бъдат напълно доволни, тъй като прогнозите за смазваща победа далеч не се оправдаха. Очевидно избирателите далеч не са толкова недоволни от Тръмп, който прекара целия ден в Белия дом, заедно със семейството и най-близките си сътрудници. Една от възможните причини за това е доброто състояние на икономиката, която отбелязва непрекъснат растеж от встъпването му в длъжност.

Въпреки известното разочарование, демократите остават оптимисти. Един от лидерите на партията Нанси Пелоси заяви, че „единственият въпрос сега е с колко точно ще победим“. Бившият вицепрезидент на Барак Обама Джо Байдън, който е спряган за опонент на Тръмп на изборите през 2020 година, обяви, че ще бъде „смаян“ ако партията му не спечели Камарата на представителите.

Нанси Пелоси
Нанси Пелоси

Макар че точните резултати за Камарата и Сената не са ясни, екзит половете вече дават индикации за изхода от гласуването.

Телевизия „Фокс нюз” информира, че общата сума, изхарчена от всички кандидати по време на кампания за междинните избори в Съединените щати, възлиза на около пет милиарда долара, с което те се превръщат в най-скъпоструващите в историята.

Данните са от изследване на Центъра за отговорна политика — организация, която следи разходите за политически кампании. Сумата включва средствата, изразходвани от самите кандидати, партиите, комитетите за политически действия и други групи. Според някои данни демократите са събрали повече от 1,3 млрд. долара от частни спонсори, а републиканците — малко под 1 милиард.

Предварителните сведения показват, че избирателната активност на междинните избори в Съединените щати е била най-висока от 1952 година. Към обяд бяха гласували повече от 39 млн. души. Рекордна активност е регистрирана в 37 от всички 50 американски щати. Броят на регистрираните гласоподаватели е 200 милиона.

Тръмп забеляза настроенията и по време на митинг в понеделник обяви пред събралото се множество:

„Междинните избори преди бяха доста скучни. Сега обаче изглежда са истински хит“.

Самият той беше изключително активен в дните преди изборите. Обикаляше страната, за да предупреди американците за опасността, която една победа за демократите би представлявала. Тръмп ги обвини, че искат да допуснат в САЩ десетки хиляди нелегални имигранти, а опонентите му отговориха с обвинения в расизъм и дори успяха да свалят от ефир част от предизборните му клипове. Действащият президент не пропусна да обвини противниците си и в може би най-големия грях в американската политика — социализъм.

„Вчера беше страхотен ден, чудесен ден – каза Тръмп на пресконференцията по повод изборния ден – Републиканците нарушиха историческата тенденция и значително надхвърлиха очакванията в Камарата на представителите.“

Според него огромните средства, събрани от демократите като дарения, са създали големи затруднения за републиканците, както и за голям брой депутати, подали оставка преди изборите и загубили обичайното предимство като настоящ кандидат в изборите.

Доналд Тръмп, Асад
Доналд Тръмп

По думите на Тръмп републиканците са получили от 2 до 4 места в Сената (броенето на гласовете продължава) и това е рекорд за управляващата партия на междинни избори от 1962 г. насам. Преди това управляващата партия е получавала не повече от 1 място в Сената за десетилетие по време на междинни избори, каза президентът на САЩ.

Той също така отбеляза факта, че републиканците са запазили контрола над повечето губернаторски постове и повечето щатни законодателни органи.

Междинните изборите от 6-и ноември определят новия състав на Камарата на представителите (435 депутата) за следващите две години и да излъчват 35 от 100-те сенатори, всеки от които разполага с 6-годишен мандат. Освен в това в десетки щати се проведоха избори за губернатор, местни органи за управление, съдии и други.

Освен че разпределиха местата в Конгреса, изборите доведоха до новости като първият открито признат гей, който бе избран за губернатор /Джаред Полис в Колорадо/ и куриози /мъртвият от 16 октомври собственик на бордей Денис Хоф спечели място в законодателната власт в Невада с резултат от 69%/.

Чак след окончателните резултати експертите ще направят и по-точни предвиждания за промяната в политиката на Белия дом в новите условия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!