Александър Сиди
На снимката: Александър Сиди

4,5 % гласове „Не подкрепям никого“ са извадени от графата „действителни“ и направиха възможно влизането на ИТН в 49-ото НС

34 години след прехода в България все още има „бивши хора“. Това е тъжната равносметка, която ние от ВМРО можем да направим след преглед на резултатите от изборите на 2 април, публикувани на официалния сайт на Централната избирателна комисия. Този израз е бил използван от комунистическата власт за хора, заличени от системата, пояснява своята позиция, публикувана във Фейсбук съпредседателят на ВМРО Александър Сиди.

Днес аз съм ЗАЛИЧЕН. Няма ме. Мен, моите приятели, както и още 108 000.(…) На последните парламентарни избори, аз в изпълнение на Изборния кодекс, по който гласуването в България е задължително, изпълних задължението си и гласувах. Гласувах с „не подкрепям никого“. Като мен направиха още 108 000 души. Валиден избор. Действителен. Точно както за глас за която и да е политическа партия. Че гласът ми е действителен изрично е записано в чл.109, ал.1 т.9 от ИК, допълва той.

Същото се потвърждава и от чл. 280, вр. с чл. 278 и 279 от Изборния кодекс, както показва справката.

Но! В България много го обичаме това НО, продължава разказа си Сиди.

В методическите указания в края на кодекса е записано, че всъщност моят глас, действителен по смисъла на закона, се изважда от броя на действителните гласове. Няма го. Заличава се. Аз не съществувам като съвестен избирател. Като гражданин, изпълнил задължението си да гласувам.

Въпреки отписаните от ЦИК 108 хил. гласа, от изчисленията става ясно, че тези гласове всъщност дават сериозна разлика в резултатите. Ако бъдат оставени при действителните, където трябва да бъдат реално, те вдигат прага за прескачане на 4-те процента. За влизане в 49-ото НС той е 105 339 гласа. Когато обаче тези 108 хил., отметнали графа „Не подкрепям никого“ бъдат извадени от общия брой действителни гласове, то тогава бариерата пада на 100 980 гласа. Това са 1373 разлика, която реално вкарва ИТН в парламента, които влизат със 103 965 гласа.

И тук не става въпрос за ИТН. Такива са методическите указания. По същия начин на последните европейски избори беше свалена бариерата и Радан Кънев се промуши в Европейския парламент. Отново премахвайки гласовете „не подкрепям никого“, възмущава се от поредната политическа „врътка“, извършена от изборната администрация Сиди.

Това е служебно заличаване, което реално обезсмисля изборния процес. Както ние от ВМРО написахме още в деня на изборите – закривайте и направо обявявайте резултатите без да броите, щом законите нямат значение дори за държавните органи в България!

Прилагаме и пълния текст на позицията на съпредседателя на ВМРО Александър Сиди, публикувана във Фейсбук:

„Бившите хора”. Заличени. Хора, които държавната машина на комунистическата власт е изтривала от лицето на замята. Избивала. И заличавала всякакъв спомен за тяхното съществуване. Наричала ги е „бившите хора”. Този израз използва в едно свое изказване и министъра на МВР от промяната Рашков. Явно не е случайно. Днес в България още има „бивши хора”. Заличени.

Днес аз съм ЗАЛИЧЕН. Няма ме. Мен, моите приятели, както и още 108 000. Сто и осем хиляди души сме заличени.

На последните парламентарни избори, аз в изпълнение на Изборния кодекс, по който гласуването в България е задължително, изпълних задължението си и гласувах. Гласувах с „не подкрепям никого”. Като мен направиха още 108 000 души. Валиден избор. Действителен. Точно както за глас, за която и да е политическа партия, че гласът ми е действителен изрично е записано в чл.109, ал.1 т.9 от ИК….

Следвайки тази логика, подавайки действителен глас, то той трябва да бъде отчетен в изборния резултат, нали?

Но! В България много го обичаме това НО. В методическите указания в края на кодекса е записано, че всъщност моят глас, действителен по смисъла на закона, се изважда от броя на действителните гласове. Няма го. Заличава се. Аз не съществувам като съвестен избирател. Като гражданин, изпълнил задължението си да гласувам.

Обаче моят глас, както и гласа на 108 хиляди души прави разлика. Огромна. Ето пример:

Всички действителни гласове на изборите на 2 април са 2 633 469. 4 процента от тях са точно 105 339 гласа. Това е бариерата за влизане в Народното събрание. Последната политическа партия класирала се за влизане в парламента има точно 103 965 гласа. Или 1373 гласа под бариерата. Но! Както казах, винаги има едно НО… Заличавайки моя действителен глас, както и на още 108 хиляди души, бариерата вече е 100 980 гласа и последната партия я прескача спокойно с три хиляди гласа.

И тук не става въпрос за ИТН. Такива са методическите указания. По същия начин на последните европейски избори беше свалена бариерата и Радан Кънев се промуши в Европейския парламент. Отново премахвайки гласовете “не подкрепям никого”…

Това според мен е безумие. Гласуването е задължително. Законът ти позволява да гласуваш с „не подкрепям никого”. Отиваш до урната, гласуваш. Изпълняваш дълга си. И след това служебно те … заличават!

Говорим как избирателната активност е ниска, но в същото време заличава гласовете на 4,5 процента от гласувалите! Следващият път не ни призовавайте до урните, няма смисъл. Направо обявете резултатите!

Припомняме, че с хартиена бюлетина гласуват и в Европа. Но броят невалидни бюлетини в развитите страни е около 1%, не както у нас (както не веднъж се е случвало) да достигат двуцифрено число. Очевидно е, че това не е човешка грешка и е в явна услуга на някого. А ние лесно може да се досетим кой има изгода от този резултат.

Още актуални коментари – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук