Отвориха всички секции в страната в изборния ден, нямаме проблеми със секциите. Това заяви Таня Ценова от ЦИК.

Отвориха всички секции, нямаме проблеми със секциите. Гражданите могат да отидат и да упражнят своя вот, добави Ценова. От 3000 секции, само в 2 имаше проблеми с машинното гласуване. Проблемите ще бъдат оправени. Първите данни за избирателната активност очакваме около 11 ч., съобщи още Ценова.

В столицата изборният ден започна без проблем тази сутрин в столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“. Секционната избирателна комисия отвори врати точно в 7 ч. Няма опашки за гласуване.

Във Варна изборният ден започна спокойно. 406 избирателни секции има в града, в 126 от тях може да се гласува машинно. В една от избирателните секции се забавиха с отварянето с около 15 минути заради машинното гласуване.

В Плевен избирателните секции отвориха навреме. Над 120 000 са имащите право на глас и ще гласуват в 167 секции, 57 от които машинно.

В Бургас изборният ден започна малко по-късно, но всички секции са отворени. Няма информация за проблеми.

Няма сигнали, жалби или информации за извършвани нарушения. И в Бургас има машини за гласуване. В 191 секции в цялата област ще може да се гласува машинно, от РИК се надяват, че няма да имат проблеми с гласуването.

В Кърджали изборният ден започна малко по-късно в някои избирателни секции заради проблеми с машинното гласуване. Първите проблеми се появиха в една от секциите, машината не работеше, не приемаше картата, оплака се един от наблюдателите в секцията. Там изчакват от ЦИК да им кажат какво да правят.

Във Видин някои избирателни секции също отвориха с малко закъснение заради проблеми с машинното гласуване.

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално в Сливенско Към 07.00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК, съобщиха от МВР. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции от 25 май до приключване на изборния ден са ангажирани 356 полицейски служители и служители на РДПБЗН-Сливен. Охраняват се 295 СИК в 139 избирателни места. Полицейски екипи са извършили транспортирането и охраната на бюлетините, избирателните книжа и 82 машини за електронно гласуване.

13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати ще премерят сили на изборите за Европейски парламент днес. По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) мераклиите да седнат на депутатски стол в Брюксел са общо 318 души, които ще се борят за 17 места, колкото са отредени на страната ни. Така сметките показват, че за едно място в новия състав на европарламента се борят приблизително 19 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!