Брендо

Издирваният от Интерпол и осъден за наркотрафик Евелин Банев – Брендо е купил един от емблематичните за столицата хотели – „Рила” от Васил Божков за 9.8 млн. лв., съобщи „Капитал”. Сделката е станала през ноември 2017г., а финансирането е осигурено чрез заем от 10 млн. евро от Българо- американска кредитна банка, чийто мажоритарен собственик е Цветелина Бориславова.

Покупко-продажбата на хотела най-вероятно е била договорена още през лятото, защото оттогава в управляващото дружество „Хотел Рила” влиза като прокурист представител на купувача. Собствеността на 10-етажната сграда с 15 хил. кв.м разгъната площ е в друга компания – „Имо Рила”, която малко преди продажбата е апортирана в новосъздаденото „Рила пропърти транс”. Именно 100% от него придобива купувачът „Рила център” за 9.8 млн. евро. Това е малко под платените година по-рано от Васил Божков 10.2 млн. евро на свързано с Пощенска банка и собственика й Eurobank дружество.

хотел Рила
хотел Рила

От отчетите на „Имо Рила” става ясно, че първоначално през 2011 г. предишният собственик „Бългериън хотелс сървисиз” е имал договорена опция да купи хотела обратно за 25 млн. евро, за което плаща месечна премия от 8 хил. евро в допълнение към дължимите от „Хотел Рила” АД 40 хил. евро месечен наем. В последващите отчети обаче имотът постепенно е преоценяван надолу, а през 2014 г. е направен и опит да се продаде хотелът, след като двата клиента спират да плащат и се натрупват над 1 млн. лв. задължения.

От Имотния регистър се вижда, че покупката е финансирана с 10 млн. eвро кредит от БАКБ, като паралелно със сделката имотът е ипотекиран в полза на банката.

Връзките с Брендо

Фирмата купувач „Рила център” ЕООД е собственост на акционерното дружество „Пропърти груп България”. Тя е основана от израелските граждани Ниим и Йехудит Хагай и е регистрирана в кантората на адвокат Марина Поптодорова. Някъде през 2017 г. настъпва промяна и „Пропърти груп България” има нов акционер – 36-годишната модна дизайнерка Яна Хадам. Тя има 15%, а останалите 85% не е ясно от кого се държат, тъй като само тя се явява на общите събрания. Следващото е насрочено за 18 януари тази година.

Представляващ „Рила център” и „Пропърти груп България” е 41-годишният Деян Лазаров, който е роден в Ямбол. Именно през Лазаров минават множество връзки с осъдения в Румъния и Италия за наркотрафик Евелин Банев-Брендо.

В края на февруари 2012 г., без да има промяна в собствеността, Деян Лазаров влиза в управлението на „Евротренд”. Това е фирма, която е учредена от Брендо и приближения му адвокат Петър Колчев през 2004 г. и която според прокуратурата е част от мрежата, през която Банев е изпирал парите си от наркотрафик. „Евротренд” е собственик на „Билдкомфорт”, която също е основана от Брендо и Петър Колчев и в чието управление Деян Лазаров също влиза в края на 2014 г. Сега компанията е в ликвидация.

През декември 2014 г. Деян Лазаров купува „Билдинг проджект мениджмънт” от фирмите „Грийн коуст ризортс” и „Етна консулт”. „Грийн коуст” е собственост на дружеството „Интербилд”, основано през 2004 г. под името „Пи Еф Ю кънстръкшън” от баджанака и брата на Брендо – Константин Дишлиев (застрелян през 2007 г.) и Симо Карайчев. Именно през „Интербилд” минава собствеността на комплекса „Оазис“ до Лозенец, който по думите на вътрешния министър Цветан Цветанов през 2012 г. се свързва с Брендо. През 2017г. „Билдинг проджект мениджмънт” е закрита, като ликвидатор отново е бил Лазаров.

От 2012 до 2014г. Лазаров управлява строителната фирма „Евро палас”, която също е основана от Брендо и Петър Колчев. Заедно със строителния предприемач Николай Галчев „Евро палас” участва в собствеността на „Билдинг груп кънстръкшън”, която реализира проекта „Ботаника” в „Бояна”, но беше обявена в несъстоятелност.

Представляваната от Деян Лазаров „Пропърти груп България” е собственик на „Флавия консултинг”, която е инвеститор в столичния комплекс „Оазис”, построен миналата година в Панчарево. „Флавия консултинг” е собственик на други две дружества – „Хурит мениджмънт България”, което притежава имоти в София (на бул. „Мария Луиза“ 98, където имоти имат и други фирми, свързани с Брендо) и „Изба Славяново”, която според „24 часа” е собственост на Банев. „Пропърти груп България” е собственик и на „Търговски и бизнес център – Международен панаир”, който притежава голям парцел в Пловдив.

Евелин Банев се свързва със собствеността на хотел Les Fleurs на бул. „Витоша” 21 в София, който през лятото на 2017г. получи строително разрешение за цялостна реконструкция.

Хотелиер с червена бюлетина

През септември 2017г. Върховният съд на Италия окончателно потвърди 20-годишната осъдителна присъда на Евелин Банев. През 2010 г. той беше задържан в международната операция Magna Carta и обвинен, че е създал и ръководил организирана престъпна група за трафик на кокаин от Южна Америка за Италия.

През юли 2017г. Банев получи 10-годишна присъда в Румъния, след като продаде 50 кг кокаин на агент под прикритие. Оттогава Банев е обявен за издирване в Интерпол.

Срещу него, бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев има дело за пране на пари от наркотрафик, по което се чака решение на Върховния касационен съд (ВКС).

По същото дело през 2014г. беше призован като свидетел и тогавашният председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, тъй като негови подписи стоят под документи, свързани с дружества, през които са минавали мръсните пари. След като Мавродиев не се яви, той беше заличен от списъка със свидетели. Брендо беше признат за виновен на първа инстанция, но след това беше оправдан от Софийския апелативен съд. В края на ноември 2017 г. делото срещу него беше обявено за решаване от ВКС.

Въпреки че Евелин Банев се свързва със собствеността на десетки имоти в София и Черноморието, той не е обект на проверка от страна на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. От КОНПИ обясниха, че не са сезирани от Министерството на правосъдието или Върховната касационна прокуратура за разследванията срещу Банев в Италия и Румъния, и не отговориха на въпроса дали сами са се обърнали към тези институции да потърсят повече информация за делата срещу Банев.

В Търговския регистър не е посочен електронен адрес или телефон нито на „Рила център”, нито на „Пропърти груп България”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук