свободата

Познавам Ангел Джамбазки отдавна. Преди години водих една предизборна кампания в Самоков и кандидатът ни се класира на втори тур. ВМРО взе 1000 гласа в коалиция с Партията на жените на незабвенната Весела Драганова, което за Самоков си е постижение. И понеже тези 1000 гласа ми бяха важни, се обадих на Красимир Каракачанов с молба да ни ги прелеят, тъй като местният лидер се покри – не искаше да взима страна – имаше бизнес с общината и чакаше да види кой ще спечели.

Та се обадих на Красимир, а той вика – за Софийски окръг отговаря Ангел Джамбазки, обади му се и се разберете. Обадих се и понеже бях малко напрегнат, му държах малко по-остър тон, в смисъл – може ли да се криете, за комунистите ли сте и така нататък. Той не ми остана длъжен и макар накрая да се поуспокоихме и двамата, в крайна сметка не получихме тези гласове.

После се запознахме и лично и на един купон, като изпихме по едно-две, спонтанно решихме да изпеем химна на ВМРО, „Изгрей, зора на свободата“. Изкарахме първия куплет, припева, и като стигнахме „Юнаци смели пак развиха окървавени знамена“, Ангел засече, та се наложи да му подсказвам.

И му викам – Ангеле, к`ъв войвода си, бе, химна не можеш да изкараш докрай.

Ама после мисля си го научи.

После Каракачанов и Бареков се прегърнаха, влязоха в Европарламента и Ангел стана евродепутат.

И тия дни написал: Заявявам пълна и безусловна подкрепа за политиката на министър Neno Dimov, за усилията му да развива туризма в България, въпреки истериите на около двеста човека, работещи за чужди интереси, на заплата. Не приемам никакви доводи или мнения за Пирин и природата изобщо, от хора, които никога не са стъпвали там.

На което един от приятелите му написа като коментар – А Витоша кога? Планината тъне в разруха, голяма част от хижите са оставени. Имаме планина на 20 минути от домовете ни, ски пистите приличат на едно нищо. Плюс това сме принудени, ако искаме да качваме Черни връх, независимо дали от Златните или Алеко, да се качваме с колите, което е ужасно от екологична гледна точка, да не говорим, че и пътищата нагоре са разбити. Но всичко е точно….

Репликата като че ли обяснява целия казус с Банско. Патриотите изглеждат неестествено встрастени, което, ако се има предвид българската действителност, си е всъщност съвсем естествено.

Това едно.

Второ, Витоша и нейното ски настояще изглеждат умишлено убити, както например по времето на Костов съвъшено съзнателно се потискаше появата на втори мобилен оператор.

С прозрачни цели.

Няма логика да се развива курорт на 150 км от София, пълнен предимно от софиянци, когато на 20-30 км от центъра на столицата има поне същите условия. И за повечето хора, за скиорите става дума, ще е възможно, ако на Витоша има писти и лифтове, през деня да карат, а вечер да си лягат в домашните легла.

Но българската логика не е като другите.

Изгрей, зора на свободата…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук