Програмите с изкуствен интелект са побеждавали хората на табла, шах, японската игра Го и покер между двама играчи, но покерът с множество играчи винаги е недостижим като победа за ИТ. Но сега вече мисията е изпълнена.

Изследователи от университета „Карнеги Мелън“, работещи с инициативата ИТ на Фейсбук, обявиха в четвъртък, че тяхната програма е победила група от най-добрите професионалисти в 6-членен покер в Тексас.

Програмата „Плурибус“ и голямата й победа бяха описани в американското списание „Сайънс“.

„Плурибус“ постигна свръхчовешко представяне в мултиплеър покера, което е признато като нов етап в работата с изкуствен интелект в сферата на игрите“, казва Томас Сандхолм, професор по компютърни науки в „Карнеги Мелън“.

Според създателите на „Плурибус“, технологията може да бъде използвана за решаване на „голямо разнообразие от реални проблеми“, които, подобно на покера, включват участници, които блъфират или крият ключова информация.

Програмата победи за първи път двамата големи покер шампиони Дарън Елиас и Крис Фъргюсън, които са изиграли по 5 000 ръце срещу него.

След това тя победи 13 професионалисти в отделен експеримент, петима в един и същи момент. „От общо 10 000 ръце програмата стана победител“, заявиха изследователите.

Някои от стратегиите на програмата „може дори да променят начина, по който професионалистите играят играта“, твърдят учените.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!