Владислав Горанов.
На снимката: министърът на финансите Владислав Горанов.

На извънредно заседание  в понеделник правителството ще разгледа актуализация на бюджета заради покупката на изтребителите Ф-16. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

„Планираме в понеделник, на извънредно заседание на МС, да разгледаме сключените договори за самолетите F-16, да ги предложим на НС за ратификация и успоредно с това да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г., за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране на този проект“, уточни Горанов в интервю за радио „Фокус“.

Сделката със САЩ за придобиването на 8 машини F-16 ще е на стойност около 1.2 млрд. долара. Парите трябва да бъдат изплатени наведнъж, а не са разчетени в бюджета за тази година.

Министърът допълни, че с тази актуализация се очаква дефицитът да бъде около 2 % или с малко повече, но това е под прага от 3 % по Маастрихтските критерии.

По закон тази година бюджетът бе планиран на касов дефицит от 0.5% от БВП или 600 млн. лв.

Междувременно стана ясно, че правителството ще емитира още 200 милиона лева нов дълг под формата на 20-годишни облигации.

Това е втората емисия дълг на вътрешния пазар от началото на годината, след като през юни пое 300 млн. лева. Целта на новите задължения, които поема страната ни, е покупката на новите изтребители Ф-16.

Те ще наложат актуализация на бюджета, която най-вероятно ще бъде предложена следващата седмица на кабинета, съобщава БНР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!