кворум, Каракачанов
на снимката: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Военният министър Красимир Каракачанов разписа международни договори за придобиването на нови 8 изтребители Ф-16 – (LOAs) BU-D-SAB, „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA, „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD, „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR, „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

Българската държава ще трябва да плати 1,256,153,980 долара, съобщиха от министерството на отбраната.

С тях се договаря доставката от Правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение.

Съгласно Конституцията на България и редът на Закона за международните договори, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание, което най-вероятно ще стане следващата седмица.

Отчитайки финансовите ограничения на България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на България.

Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ.

Българският парламент одобри цена от 1.8 млрд. лв (малко под 1.04 млрд. долара). В началото на годината парламентът даде мандат за преговори със САЩ и разреши промяна на тази пределна цена. В продължение на два месеца екип от България преговаря със САЩ за цената на придобиване на изтребителите.

България успя да свали цената на изтребителите до около 2.1 млрд. лева, но оряза част от пакета, който идва с тях.

Военното министерство увери, че способностите на самолетите няма да бъдат намалени, но част от разходите около поддръжката и експлоатацията им се изтеглят във времето.

В сряда президентът Румен Радев каза, че България купува малко самолети с „жестоко орязани възможности“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!