Сидеров, Симеонов, Каракачанов
На снимката от ляво на дясно: Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

Проблемите в малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти” все повече се задълбочават. Доказателство за това е решението на лидерите на ВМРО и НФСБ – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов  да не участват в насрочения за 12 юли политически съвет на коалиция „Обединени патриоти“.

Заседанието бе свикано от „Атака“, а повод за него е оспорваното от страна на партията отстраняване на Волен Сидеров от поста на председател на парламентарната група на патриотите.

От партията на Сидеров настояват още за заличаване на решението за промяна в ръководството с аргумента, че то е нелегитимно.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който е един от двамата новоизбрани съпредседатели на групата на патриотите, обяви, че лидерът на партията Красимир Каракачанов няма да успее да участва в политическия съвет, защото ще бъде извън София заради ангажимент.

„Решенията на парламентарната група са абсолютно законосъобразни. Те представляват волята на мнозинството и не е достойно да се криеш и да бягаш от реалността, а тя е такава. Мнозинството иска друго ръководство, което да работи, а не да се занимава със скандали от сутрин до вечер. Това е знак, който решително сме дали към „Атака“ и се надявам те да го разберат и да подходят конструктивно“, подчерта той.

От НФСБ също заявиха, че лидерът Валери Симеонов вероятно ще бъде възпрепятстван да участва в заседанието.

Според Валентин Касабов няма никакъв спор в това кой е начело на парламентарната група.

Днес депутатите от „Атака” депозираха писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в което оспорват решението за промяна в ръководството на парламентарната група на „Обединени патриоти“.

На заседанието на групата във вторник от председателското място бе отстранен лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, а мястото му заеха двама съпредседатели Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ.

Юридическите аргументи за оспорване на решението изложи Явор Нотев, според който то страда от пороци, които го превръщат в нищожно, а като такова не следва да породи правни последици.

Според него депутатите, взели решението за смяната, са се постарали да променят тези правила, които са представлявали пречка за осъществяването ѝ.

„Продължавам да бъде председател на ПГ на „Обединени патриоти“. Решението на групата е правно нелегитимно“, заяви от своя страна лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

И добави:

„Ако не реагира председателят на парламента, това ще означава, че си затваря очите пред закононарушението“, допълни още той.

Волен Сидеров определи още действията на колегите си от НФСБ и ВМРО като „задкулисен опит да бъде заличена коалицията“ и подчерта, че те могат д имат и своята геополитическа обосновка, давайки за пример сделката за придобиването на изтребителите F-16.

Сидеров обяви още, че от партията му иска свикване на т. нар. голям коалиционен съвет, както и на политическия съвет на коалицията „Обединени патриоти“.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че е разпоредила на правния отдел да изследва в детайли случая с промяната в ръководството в групата на патриотите и допълни, че ще вземе отношение едва след неговото заключение.

Силен знак за влошените отношения между трите партии бе фактът, че те отказаха да се явят заедно на европейските избори.

За промени в редиците на „Обединени патриоти” се заговори веднага след европейските избори. Партията на Красимир Каракачанов – ВМРО, беше единствената от трите патриотични формации, която успя да вкара двама евродепутати. „Атака” и НФСБ не успяха да минат и 2%. След изборите Каракачанов се закани, че отношенията в коалицията няма да са както досега.

„Няма да простя на Волен Сидеров, няма за какво. Заради него не се явихме заедно на избори. Той искаше да бъдем заедно, след това започна да плюе срещу ВМРО”, каза Каракачанов тогава.

И добави:

„Сидеров плюеше по наш адрес. Такова очерняне никой не ни е правил, дори ДПС. Дали ще продължи да съществува коалицията „Обединени патриоти” предстои да видим. В зависимост как Сидеров ще ме погледне, ще решим”.

Още тогава Каракачанов поиска Сидеров да не е председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“.

Преди няколко месеца, лидерът на НФСБ Валери Симеонов и депутатите от партията му свалиха доверието си от Сидеров като председател на парламентарната група.

През ноември 2018г. пък Сидеров поиска оставката на Каракачанов като вицепремиер.

Но скандалите в „Обединени патриоти” нито започват тук, нито ще свършат тук.

Първият по-сериозен скандал беше подбуден от думите на Валери Симеонов (тогава още вицепремиер), който нарече протестиращите майки на деца с увреждания „кресливи жени” с „уж болни деца”.

Тогава Волен Сидеро свали доверието си от Симеонов и поиска неговата оставка. Тогава за лидера на НФСБ се застъпи Каракачанов.

Очевидно проблемите в коалиционния партньор на ГЕРБ са много и дълбоки, и няма да свършат дотук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!