Симеонов, Каракачанов
на снимката: лидерите на ВМРО и НФСБ - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

Националният фронт за спасение на България (НФСБ), чийто председател е Валери Симеонов, няма да преговаря с партията на Красимир Каракачанов – ВМРО, за съвместно явяване на европейските избори.

В декларация, разпространена тази сутрин, се посочва:

„В последните дни, за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията“, се посочва в декларацията.

И добавят:

„Странно за управляваща партия звучат лозунги като „български паспорти за всички българи по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми“, когато за това отговарят представители на ВМРО в изпълнителната власт. По същия начин звучи и призивът за „реализиране на ревизията в инвалидните пенсии … „!? За сведение на колегите ни от ВМРО, ревизията в инвалидните пенсии се „реализира“ вече 6-и месец, чрез Наредбата за медицинската експертиза, изготвена и прилагана с активното участие на представители на НФСБ в изпълнителната власт”, посочват от партията на Валери Симеонов.

Освен това НФСБ не приема ултиматума на ВМРО от вторник към управлението.

„Без да коментираме останалите спорни текстове, общото впечатление е не за декларация на коалиционен партньор, а за манифест на малка опозиционна партия, събираща електорат за предстоящи избори“, отбелязват от НФСБ.

КОМЕНТАРЪТ НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

Партията на Симеонов настоява ръководството на ВМРО да даде обяснения за медийните си изяви.

В парламента бившият вицепремиер каза, че въпросът за явяването на евроизборите не е от значение за работата на коалицията.

„Редно е, преди всеки да си хване своя път, все пак да има едно уточняване и да се разберем“, призова Симеонов.

Той подчерта, че преговорите между НФСБ и ВМРО за съвместно явяване на предстоящите избори са започнали едва миналия вторник, но медийните изяви на Красимир Каракачанов са довели до повишаване на напрежението.

„Ние до момента не сме си позволявали такива квалификации да правим. За нас, като партия, след много сериозен анализ, който сме правили вчера до късно, се изправя въпросът дали това не са поредни стъпки в посока самостоятелно явяване или явяване с друга коалиция на колегите от ВМРО. Ако е така, не би ли било по-редно и по-нормално да бъде оповестено? Да бъде казано на нас и на обществото?“, попита Симеонов.

Лидерът на НФСБ бе категоричен, че на разговорите между партията му и ВМРО е била поканена и „Атака“, но техен представител не е присъствал.

Симеонов е категоричен, че дори „Обединените патриоти” да не се явят заедно на евроизборите, това няма отношение към коалиционната програма на настоящото управление, под която са се подписали.

Той разкритикува и работата на парламентарната група на „Обединени патриоти“.

„Нека да се даде отчет за това защо не заседава парламентарната група. Защо се правят такива некоректни изявление в медии, на които ставаме свидетели“, попита Симеонов.

Освен това той каза, че не би подкрепил кандидатурата на Ангел Джамбазки от ВМРО за евродепутат.

На въпрос дали може да се стигне до разпадане на „малката“ коалиция, Валери Симеонов отговори лаконично: „Всичко е възможно“.

СКАНДАЛИТЕ В МАЛКИЯ КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЬОР

„Обединени патриоти”, съставена от ВМРО, НФСБ и „Атака“ се тресе от скандали през последните месеци.

Особено критичен беше моментът около протестите на майките на деца с увреждания, когато „Атака” свали доверието си от вицепремиера Валери Симеонов и поиска оставката му.

Миналата седмица пък военният министър Красимир Каракачанов упрекна партньорите си, че „се ослушвали“, когато решил „да се захване“ с циганския въпрос, въпреки категоричната подкрепа изразена от Валери Симеонов в позиция по БНТ на 17 януари.

Във вторник, ВМРО постави ултиматум на партньорите си във властта за справяне, по думите им, с „циганизацията”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!