Депутатът от БСП Елена Йончева, която от вчера е обвиняема в пране на пари, заяви, че атаките срещу нея са започнали след искането за независима експертиза на българските магистрали.

„Правителство и Борисов вече използват и създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, заплаха и публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как шайката, тази организирана престъпна група, разграбва България“, смята Йончева.

Тя определи повдигнатото ѝ обвинение като „репресия“, но подчерта, че случващото се няма да я спре в нейната работа.

Колегата ѝ Иван Иванов изрази подкрепа за Елена Йончева от името на цялата парламентарна група на левицата.

„Това е една политическа репресия от страна на ГЕРБ“, смята той. Според него ситуацията може да се определи като „нескопосан опит от страна на ГЕРБ да спечели служебно европейските избори“, който от БСП увериха, че ще бъде увенчан с неуспех.

Припомняме, че във вторник Елена Йончева се сдоби с обвинение в пране на пари. Още през ноември миналата година, главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на двама депутати от БСП, един от ГЕРБ и трима от „Воля”. Тогава Йончева се отказа от депутатския си имунитет, което означава, че може да й бъде повдигнато обвинение, което бе направено днес.

Искането за Елена Йончева, народен представител от ПГ „БСП за България“ беше за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК – изпиране на пари в особено големи размери.

Още подробности четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!