Гешев
На снимката: Иван Гешев

Депутатите приеха предложението на БСП за изслушване на главния прокурор Иван Гешев, след като от ГЕРБ изненадващо застанаха зад искането на социалистите.

Точката беше включена като допълнителна в дневния ред на парламента, след като вчера от левицата поискаха изслушване на Гешев. Междувременно се оказа, че главният прокурор е в отпуск до 9 август.

Народните представители решиха още да бъде изготвен и доклад за действията на прокуратурата от началото на мандата досега.

От левицата напомниха, че действията на прокуратурата от последните седмици са една от причините за масовото недоволство и протестите в страната.

“ Бяхме свидетели на безпрецедентни досега случаи на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести, на нахлувания и на изявления на главния прокурор, които не се вписват в Наказателно-процесуалния ни кодекс“, заяви депутатът Крум Зарков от БСП.

От ГЕРБ се съгласиха.

„Смятаме, че е необходимо да бъде изготвен и внесен такъв доклад по прилагането на закона от прокуратурата и разследващите органи за посочения период от страна на вносителите на решението, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

От ДПС и „Обединени патриоти“ днес не взеха отношение по темата.

Гешев ще трябва да напише доклад за работата си за периода януари – август 2020 г. и да се яви пред депутатите. Посоченият срок обаче показва, че това няма да се случи по-рано от септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук