Младен Маринов
на снимката: Министърът на вътрешните работи Младен Маринов

Тази сутрин, след коалиционен съвет, премиерът Бойко Борисов обяви, че е приел оставката на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Оставка, за която настояват протестиращите вече близо две седмици, след като в интернет бяха качени клипове как тежко въоръжени полицаи брутално бият млади хора под прозорците на Министерския съвет.

Защо се стигна до смяната му?

Оставка, за която се настояваше още от масовото плажуване на „Росенец”, където бе изпратена цялата бургаска полиция, за да не допусне българските граждани до българския бряг, уж за да не се стигне до сблъсък с демонстрантите на ДПС. В крайна сметка сблъсък имаше и той беше между полицията и хората, които имаха всички необходими документи, за да изразят недоволството си на плажа.

Няколко дни по-късно, в столицата се проведе протест пред МВР с искане Маринов да подаде оставка заради изброените по-горе случаи. Но не я получиха.

На 15 юли премиерът Борисов поиска оставката на Маринов, Горанов и Караниколов, но под предтекст, че само така можело да се опровергаят внушенията, че са зависими от ДПС и Делян Пеевски.

Едва днес – 7 дни по-късно – министър-председателят прие оставките и на тримата. Като мотив за отстраняването на Маринов, Борисов посочи:

„Младен Маринов го сменяме, защото аз съм убеден в това, което знам, че по някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора…Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват“, обясни той.

Кой е отговорен за побоя?

Маринов, като министър на вътрешните работи, трябваше да понесе отговорността за побоя над невъоръжени и беззащитни млади хора на протестите и за това, че полицаи са се гаврили с разголено момиче. Така че, на този фон неговото уволнение изглежда справедливо. Но е много странно, че на поста му ще застане именно директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски, който пък е още по-отговорен за побоя на студенти.

А какво стана с полицаите, които дърпаха, биха и блъскаха млади хора? Миналата седмица от пресцентъра на МВР съобщиха, че били установени, но не ги назоваха поименно. Не им показаха лицата. Иначе властта охотно показва Еленко Божков, Десислава Иванчева, Пламен Узунов, но твърдо не ни показва и не ни дава имената на онези, които бият беззащитни млади хора.

В СДВР сега имало проверка, а въпросните полицаи, гаврили се с деца по площада, нямало да пазят протестите.

Интересно е, че проверката кои точно полицаи са били студентите пред МС отне повече от седмица. Далеч по-бързо бяха установени хулиганите, начупили стъклата по вратата на Партийния дом.

Сега другата важна задача пред МВР е да покаже кои са полицаите, които брутално се гавриха протестиращите и те да получат съответното наказание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук