европа, знаме

Залагането на 750 милиарда евро като възстановителен пакет за справяне на икономиките в Европейския съюз с последиците от кризата с коронавируса стана след серия компромиси.

Очаквано парите са за сметка на останалите пера в бюджета на общността. На практика се оказва, че е орязана голяма част от допълнителната подкрепа за множество важни за съюза програми. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли вече разкритикува планираните съкращения в бюджета на ЕС за научни изследвания и програмата за насърчаване на студентския обмен „Еразъм“.

Кои са секторите с най-орязан бюджет в ЕС?

Освен парите за кохезия (от 380 на 378 млрд.) са намалели (няколко пъти) и тези във Фонда за справедлив преход към зелена и дигитална Европа -от 40 милиарда евро за борба с климата за действия на климата до едва 10 милиарда евро.

Програмата „Цифрова Европа“ за финансиране на суперкомпютри, изкуствен интелект и киберсигурност ще получи малко под 6,8 милиарда евро, което също е по-малко първоначално предложените от Комисията 8,2 милиарда евро.

Новото в бюджета са парите за здравеопазване. В условията на глобална пандемия, новата здравна програма ще получи едва 1,7 млрд. евро. Плановете бяха да се заделят 8 млрд. от фонда за възстановяване.

Орязване има и при средствата за миграция и граничен контрол. За този сектор са предвидени 22,7 млрд. евро, въпреки че комисията настоя за 30,8 млрд.

Кохезионните фондове, чиято цел е да уеднаквят стандарта на живот в държавите членки – ще бъдат в размер на 330 млрд. евро. Парите по тези програми обаче са с 10% по-малко в сравнение с предишния програмен период.

Транспортната инфраструктура получава 11.4 млрд. евро (плюс целеви 10 млрд. евро от регионалното финансиране), включително 1.4 милиарда евро за железопътни линии – число, което е по-малко в сравнение с последния бюджетен период.

Общата политика в областта на земеделието ще разполага с 336,4 млрд. евро, което е   с 46 млрд. евро по-малко в сравнение с предишния финансов период – 2014-2020г.

Новата сделка включва и още 7,5 млрд. евро безвъзмездни средства за развитие на селските райони от фонда за възстановяване на ЕС, предназначени да помогнат на земеделските производители да посрещнат климатичните амбиции на блока. Сумата обаче е наполовина по-малка, отколкото се предвиждаше в началото.

Програмата „Хоризонт Европа“ ще получи общо 80.9 млрд. евро (75.9 млрд. евро от МФР плюс 5 млрд. евро от Фонда за възстановяване).

Въпреки че това е с 16.2 млрд. евро повече от предходния период на бюджета Европейската комисия имаше по-големи амбиции за изместване на бюджетните приоритети от традиционните програми към по-модерните. Това е програмата, която разпределя средствата за образование, иновации и научни изследвания.

Нови източници на средства

Предвижда се въвеждането на нови приходоизточници в бюджета на ЕС, но само един от тях е ясно и точно определен – такса върху нерециклираните пластмасови отпадъци, която трябва да се плаща от 1 януари 2021 г.

Предложенията за въглероден и цифров данък трябва да се задействат в началото на 2021 г. – с цел въвеждане на данъците до 2023 г.

Същото важи и за бъдещото предложение за събиране на приходи от системата за търговия с въглеродни емисии на блока в бюджета на ЕС (въпреки противопоставянето на Полша).

Това поле може да се разшири, за да обхване авиацията и морския транспорт.

Лидерите обещаха да „работят“ и за други такси, „които могат да включват данък върху финансовите транзакции“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук