коронавирус, covid - 19 случая мерки

Израел във вторник регистрира рекорд на ежедневните нови случаи на коронавирус от близо 11 000 нови инфекции, на фона на скок, причинен от силно трансмисивния вариант Делта, докато училищата се подготвят за ново отваряне.

Предишният връх бе на 18 януари – 10 118 случая.

Въпреки 10 947 потвърдени случая във вторник, Израел продължава напред с планове да отвори изцяло училищната си система в сряда, и успоредно с това се опитва да увеличи процента на ваксинациите.

Премиерът Нафтали Бенет, критик на локдауна, осъществен от неговия предшественик Бенямин Нетаняху, поддържа тезата, че вълната може да бъде контролирана чрез ваксиниране и защитни мерки, като например носене на маски.

Неговото правителство насърчава всички жители на възраст над 12 години да получат трета доза от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Около 60 процента от 9,3 милиона жители на Израел са получили две дози ваксина, включително 80 процента от възрастните.

Бенет каза, че пускането на програмата за допълнителна доза ваксина показва резултати, по-специално чрез ограничаване на нарастването на хоспитализациите

Израел беше една от първите държави, които започнаха национална кампания за ваксинация, която намали ежедневните инфекции и позволи премахването на почти всички пандемични ограничения през юни.

Оттогава са въведени няколко мерки, включително носенето на маска на закрити пространства, ограничения за събиране и необходимостта от представяне на доказателство за ваксинация за влизане в определени места.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!