На снимката: Румяна Таслакова

Анализаторите в момента се питат кой може да запълни празнината, която оставя Ангела Меркел в немската политика. Тя все още има висок рейтинг, а най-важните предизборни дебати тепърва предстоят. Това коментира специално за ДЕБАТИ.БГ дългогодишният журналист на „Дойче веле“ и автор на няколко книги Румяна Таслакова в контекста на проближаващитя избори в Германия.

Олаф Шолц има покачващ се рейтинг. Но Ангела Меркел е политик, който играеше голяма роля в международната и особено в европейската политика. Засега не е ясно дали социалдемократите ще могат да попълнят тази празнина. Но има шансове да се образува една коалиция между социалдемократи, свободни демократи и зелени. Това е най-вероятната коалиция в бъдеще, коментира тя.

По думите й това това дори може да е добре за християндемократите. В ролята на опозиция те ще имат възможност да се освежат, да си починат и да преосмислят своите позиции.

Социалдемократите в момента са във възход. Според различни прогнози те дори надминават християнсоциалния съюз и християндемократичния съюз. Това са обаче доста несигурни данни. Има три важни теми, които ще предопределят резултата. Първата терма е последствията от наводненията. Втората важна тема е Афганистан и по-конкретно – какво ще се случи с бежанците. Третата тема, която е важна за изхода от изборите, е стратегията за четвъртата вълна, допълва Таслакова

Мнението й е, че въпреки всички изредени проблеми, ситуацията в Германия е спокойна.

След оттеглянето на Ангела Меркел ще се завърнат ли социалистите в управлението на Германия; какво очакват немците за страната си след изборите; как немското общество приема идването на нова бежанска вълна и до каква степен полтическата криза в България получава отзвук в страната – цялото интервю четете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!