Олаф Шолц

Вицеканцлерът и министър на финансите на Германия Олаф Шолц, който е кандидат за канцлер Германската социалдемократическа партия (ГСДП), е спечелил първия телевизионен дебат на основните претенденти за поста на правителствен ръководител в неделя. Това се доказва от резултатите от анкета, проведена от института Forsa, представена от Reuters.

Според проучването 36% от анкетираните считат Шолц за победител в дебатите, проведени по RTL и N-tv. 30% гласуваха за кандидатката на Зелените Анален Бербок, 25% – за лидера на Християндемократическия съюз, претендентът на консервативния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС / ХСС) Армин Лашет. В експресното проучване са участвали 2,5 хиляди души.

Кандидатите за канцлери на Армин Лашет, Аналена Бербок и Олаф Шолц на първа телевизионна дискусия по RTL в Берлин, Германия, 29 август 2021г.

Следващият телевизионен дебат с участието Шолц, Лашет и Бербок ще се проведе на 12 и 19 септември. По време на първите тристранни дискусии на живо и тримата кандидати се опитаха да избегнат остри атаки един срещу друг, но дебатът разкри значителни различия в мненията между партиите, които представляват, както по въпросите на външната, така и по вътрешната политика.

В неделя вестник Bild am Sonntag публикува нова анкета, която показва, че ГСДП, четири седмици преди изборите за Бундестаг (германския парламент), води на консервативния блок ХДС/ХСС с три процентни пункта. 24% от избирателите са готови да гласуват за нея – това е най-високият показател за социалдемократите от септември 2017 г. Рейтингът на ХДС/ХСС е само 21%. Според изследването 17% от анкетираните са готови да гласуват за Зелените, 13% за Свободната демократическа партия (СвДП), 11% за дясната популистка „Алтернатива за Германия“ и 6% за Левицата.

Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 26 септември. Печелившата партия (блок) ще има право да сформира правителство, а водачът на нейната партийна листа, с успешното формиране на кабинет от министри, ще я оглави. Действащият канцлер Ангела Меркел отказа да се кандидатира за поста на правителствен ръководител от ХДС/ХСС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!