Израел „твърдо се противопоставя“ на приемането от полския Сенат на законопроект, криминализиращ изказвания, внушаващи, че Полша е била съучастник в извършения от нацистите Холокост, заяви израелското външно министерство, цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес, предава БТА.

„Израел се отнася изключително сериозно към всеки опит за оспорване на историческата истина. Никой закон няма да промени фактите“, каза министерството.
Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск заяви, че със законопроекта полските власти вредят на интересите на страната си“, посочва ТАСС.

„Този, който разпространява лъжлива формулировка за „полските концлагери“, нанася вреда на доброто име и интересите на Полша. Авторите на закона съдействаха за разпространяване на тази гнусна клевета по целия свят по-ефективно от когото и да било другиго преди това“, каза той.

Полският президент Анджей Дуда трябва да убеди партньорите си в страната, че този закон е ненужен, и да се откаже да го подписва, заяви бившият държавен глава Александър Квашневски.

Подобен призив към Дуда – да наложи вето на закона, отправи и най-голямата опозиционна партия в Полша „Гражданска платформа“.

Мемориалът на Холокоста „Яд Вашем“ в Ерусалим изрази съжаление, че Полша пренебрегва критиките срещу закона.

„Законът, приет снощи от полския Сенат, заплашва свободното и открито обсъждане на участието на поляци в преследването на евреи през онази епоха. Този закон може да скрие историческата истина чрез ограниченията, които налага върху изказвания за пряко или косвено съучастие на части от полското население в престъпления против евреи, извършени на полска земя по време на Холокоста“, заяви организацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!