Нетаняху
Премиерът Нетаняху обяви изграждането на израелско селище, наречено на президента Тръмп

Рамат-Тръмп (възвишението на Тръмп) ще се казва новото селище, което Израел ще започне да изгражда на Голанските възвишения, съобщи днес премиерът на страната Бенямин Нетаняху. Това изявление може да е прелюдия към скорошно обявяване на анексиране на палестински земи, които сега Израел контролира – процес, който получи благословията на САЩ в лицето на президента Тръмп.

„Днес започваме практическите действия по създаването на селището Рамат – Тръмп на Голанските възвишения, над които суверенитетът на Израел беше признат от президента Тръмп”, се казва в разпространено прессъобщение от правителствената служба.

Мирният план на Тръмп

На 28 януари Тръмп представи мирен план, известен като „сделката на века“. Планът на Белия дом признава Йерусалим за единна и неделима столица на Израел, отваря възможността Израел да анексира палестинските територии на Западния бряг и да разшири суверенитета си до долината на Йордан. Той предлага също създаването на демилитаризирана палестинска държава, лишена от контрол над своите граници и въздушно пространство. Като бъдеща столица на Палестина планът предлага село Абу Дис в източните предградия на Йерусалим.

Отхвърляне на плана

Палестинците и редица държави не приеха този план. Според тях той ги лишава от правото над териториите, предвидени в резолюциите на ООН. Ръководителят на палестинската национална администрация Махмуд Абас също отхвърли новия план, като заяви, че палестинците настояват да се признае държавата им в границите от 1967 г. със столица Йерусалим.

Абас заяви на 19 май, че Палестина е решила да прекрати всички споразумения с Израел и Съединените щати на фона на намеренията на израелското правителство да анексира палестинските земи.

Върховният комисар на ЕС по външните работи Жозеп Борел изрази своята загриженост относно потенциалното анексиране на част от палестинските територии на Западния бряг и припомни твърдия ангажимент на ЕС за решението на принципа на „две държави“, основано на международно договорени параметри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!