електрически стълб

Базираната в Лондон, но с израелски собственик „Еленито“ (Elenilto) е седмият кандидат-купувач на ЧЕЗ-България, съобщава в днешния си брой „Капитал“.

Миналия четвъртък ценово предложение е внесла и румънската „Електрика“ (Electrica), сочена като най-подходящия купувач, защото има и друго електроразпределително дружество в Румъния.

Припомняме, че до 21-ви април оферти са внесли чешката „Енергопро“ (Energo-pro), братя Атанас и Пламен Бобокови (собственици на „Приста ойл груп“), които са с водещ партньор турският инженерингов холдинг STFA Yatirim, собственикът на „Минстрой“ Николай Вълканов, ТЕЦ „Бобов дол“ на Христо Ковачки, и търговецът на ток „Фючър енерджи“ на Валентин Христов.

Подборът на един или няколко фаворита, с които да продължат преговорите, се чака в края на тази седмица в Прага.

„Еленито“ е подала много по-висока цена от останалите кандидати – 120 млн. евро над балансовата стойност, и то без да направи задълбочено проучване. Компанията се занимава с добив на полезни изкопаеми в Африка и се ползва със спорна репутация, пише още „Капитал“. Собственик е израелският милиардер Якоб Енгел, който е с хърватски корен. Той е натрупал голяма част от състоянието си от инвестиции в недвижими имоти в Индия, Виетнам и Русия. В момента, според сайта на дружеството, „Еленито“ оперира няколко находища за нефт и газ в Грузия и Сенегал.

От ЧЕЗ не коментират нито кандидати, нито срокове, като единствената официална информация е, че се запознават с офертите.

След ЧЕЗ, кандидатът трябва да бъде одобрен и от ЕБВР, която в началото на ноември миналата година отпусна на „ЧЕЗ разпределение България“ заем от 116 млн. евро. Причината е, че в договора за кредит има клауза, която предвижда ако в срока му на действие компанията бъде продадена, новият собственик да е с добра репутация, съответстваща на критериите на банката. В противен случай заемът става предсрочно изискуем.

Окончателният избор на ЧЕЗ на купувач се чака във втората половина на юни, като е необходимо одобрение и от страна на КЕВР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук