Започна редовният парламентарен конрол. Само в рамките на две седмици депутатите изслушват Рашков за трети път, като този път той е повикан от депутати от групата на ГЕРБ-СДС, за да даде информация за миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на България за периода на работа на служебното правителство.

Рашков: Има завишен миграционен натиск

Има завишен миграционен натиск. Това каза на изслушване в НС служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков за състоянието на нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на България за периода на служебното правителство.

Рашков увери, че независимо, че са 70 дни в министерството, полагат всички усилия, защото действително се натъкват на факта, че има завишен миграционнен натиск.

„Това не може да се отрече в никакъв случай. Такъв натиск е имало и преди ние да встъпим в нашите задължения на служебен кабинет”, каза той.

Рашков посочи, че МВР е компетентният държавен орган да осъществява контрола и наблюдение на държавната граница.

„И към момента министерството продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск от емигранти нарастне изключително. Така че, имаме това предвид, наблюдавайки обстановката не само на нашата граница, а и извън територията на нашата страна”, обясни Рашков.

Той отбеляза, че основен фактор за увеличения миграционен натиск, това е конфликтите в Близкия Изток и Централна Азия.

След Бойко Рашков, на депутатски въпроси отговаря министъра на икономиката Кирил Петков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!