Санторини червени зони

Едни от най-посещаваните от туристи гръцки острови в южната част бяха добавени към списъка с червени зони с опасност от заразяване с коронавирус. Това означава, че не се препоръчва пътуване освен по наложителни причини. Добавянето към списъка се наложи, след като в четвъртък броят на заразените там се увеличи. 

Клъстерът от 13 острова включва най-популярните дестинации за чуждестранни туристи – Миконос, Санторини и Родос. Те всяко лято привличат милиони туристи.

Гръцкият заместник-министър Никос Хардалиас заяви, че Миконос и Йос, друга популярна туристическа дестинация, са „на една крачка“ от налагането на ограничения.

„Ситуацията е тревожна и на островите Закинтос, Тинос, Лефкада, Санторини, Парос и Родос“, обясни още Хардалис.

Гърция, която силно зависи от туризма, разчиташе на популяризирането на „острови без КОВИД“, за да привлече посетителите това лято, надявайки се, че възстановяването на международните пътувания ще съживи сектора след най-лошата година от десетилетия. Въпреки силния юни по отношение на пристигането и изразяването на оптимизъм от министри и туристически служители, остава несигурност как ще се развие сезонът.

„Чакаме да видим как ще реагират туристическите пазари“, каза Манолис Маркопулос, президент на асоциацията на хотелиерите в Родос.

Миналата седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията понижи рейтинга на Крит – най-големия гръцки остров и друга популярна дестинация, до тъмночервената зона.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук