Европейският съюз обсъжда обща стратегия за купуване на руски газ. Министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС се събират на извънредно заседание в Брюксел, след като миналата седмица „Газпром“ спря подаването на синьо гориво към България и Полша и отхвърли плащанията на Германия и Австрия в евро.

Министрите ще обсъдят всички аспекти на кризата – промяната в начина на плащане, която иска Русия, опасността от спиране на доставките и алтернативните варианти за природен газ. Те ще проучат възможностите за допълнителни действия за сигурността на доставките, транзита на газ и управлението на резервите на синьо гориво в рамките на следващите седмици и месеци. Също така ще се набележат мерки за укрепване на координацията между страните-членки, както и общите послания, които да бъдат отправени.

Министрите ще обсъдят нивото на подготовка на ЕС за криза на доставките и мерките на солидарност, както и инструментите, които биха искали да използват в този контекст. Те ще представят анализи за възможното им прекъсване и евентуалните извънредни действия, с които да укрепят подготовката на общностно равнище.

Няколко държавни компании се опитаха да платят на руснаците в сметки, открити в „Газпромбанк”, но без да отварят и втори в рубли. Доколкото е известно Русия е отказала такова плащане.

Миналия четвъртък вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев увери, че няма да има недостиг от газ за страната ни. Той допълни, че новите доставки могат да се окажат дори по-изгодни.

Припомняме, че България и Полша бяха първите държави в ЕС, които останаха без газ на 27 април.“Газпром“ върна извършените от тях плащания по договорения начин в чуждестранна валута и отказаха да превеждат пари за конвертиране в рубли. В резултат на това България в момента доставя втечнен газ през Гърция чрез редица частни компании.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук