пожар

Властите в Сардиния обявиха извънредно положение в неделя вечерта във връзка с тежките пожари, обхванали провинция Ористано.

Кметовете на 13 сардински града в зоната на бедствието взеха участие в извънредното заседание, председателствано от регионалния президент Кристиан Солинас. Според регионалните власти пожарите вече са унищожили около 20 хиляди хектара зелени площи, изгорили са няколко индустриални и жилищни сгради и са погубили животни. Солинас вече се обърна към централните власти на Италия с молба за спешна икономическа помощ.

По-рано бе съобщено, че в събота в района са избухнали тежки пожари, когато от Африка дошли горещи въздушни маси. Температурата мигновено се повишила до 40 градуса, сухата трева започнала да гори. Огънят бързо се разпространил сред храсти и дървета и скоро много райони в Ористано са обхванати от пожари. В редица градове и села пламъците се доближават до жилищни сгради.

Гасенето на пожарите се извършва от подразделения на пожарната служба, горското стопанство и гражданската защита на Италия, които са активно подкрепяни от доброволци. Общо в момента в гасенето на пожари участват около 7,5 хиляди души, седем специални самолета на Canadair и 13 хеликоптера.

Италия поиска помощ от ЕС

В неделя службата за гражданска защита на Италия поиска помощ от ЕС за потушаване на пожарите в Ористано. Противопожарни самолети от Франция и Гърция кацнаха в Италия в неделя след призива.

„Това е бедствие без прецедент“, каза губернаторът на острова Кристиан Солинас.

Според италианските медии около 1 200 души са били евакуирани от домовете си, включително и от дом за възрастни хора. „Уплашени туристи бягат от малкото крайморско селце Порто Алабе“, пишат още медиите.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо заяви, че агенцията за гражданска защита е апелирала за самолети и помощ от други европейски страни. Два самолета вече са пристигнали от Франция и два от Гърция.

Голяма област в провинция Ористано на запад е „на колене поради опустошителния пожар“, каза той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!