47-ото Народно събрание ще гласува Министерски съвет, начело с 41-годишния Кирил Петков. В дневния ред са предвидени три точки. Народното събрание първо трябва да одобри Кирил Петков за министър-председател, след това се гласува новата структура на Министерския съвет и накрая парламентът ще гласуват министрите в новия кабинет.

От „Продължаваме промяната“ искат да работят и с опозицията

Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. Ще работим с опозицията за конституционни промени и промени в съдебната власт. Това каза кандидатът за министър-председател Кирил Петков от трибуната на Народното събрание.

Като първи приоритети той открои недопускане на увеличаване на цената на тока за битовите потребители и намаляване за бизнеса, както и да се справят с кризата от коронавирус.

Кандидатът за министър-председател заяви, че мотото на правителството ще бъде „Нулева толерантност към корупцията„. Една от първите му инициативи ше е въвеждане на зелен сертификат в Министерски съвет.

ГЕРБ-СДС с остри критики към служебния кабинет

Вашите два служебни кабинета сътвориха безпрецедентен хаос във всяка област и вместо да участват в разрешаването на политическата криза я ескалираха. Служебните кабинети се провалиха в съхраняването живота и здравето на българите по време на ковид кризата. Това заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ, обръщайки се към президента Румен Радев.

Атанасова припомни казусът с гражданството на Кирил Петков и обвини Асен Василев, че е виновен за липсата на напредък към еврозоната. По думите й президентът е причинил конфронтация между институциите и репресии.

ДПС: Народът поиска промяна, а не подмяна

ДПС няма да подкрепи предложената програма и правителство, защото не сме участвали в преговорите за тях. Народът поиска истинска и работеща промяна, а не подмяна. Ние от ДПС искаме промяната да се случи. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обяви, че парията ще опозиция.

„Кризите няма да се решат с липса на институции и с анти ДПС риторика и агресия. Ще подкрепим нужните решения в подкрепа на благосъстоянието на гражданите, които гарантират решаване на кризата, възстановяване на демократичните устои на страната, нормалност в политиката, както и прекратяване на всякакви корупционни практики, добави Карадайъ.

По думите му демокрацията се намира в сложен етап от развитието си. Основна задача на НС е да възстанови демокрацията и да се справи с институционалната криза в страната. Според него се наблюдава нарушаване на конституцията и законите на страната и „грозните прояви на полицейщина ерозират демокрацията и държавността“.

След гласуването в пленарна зала и полагане на клетва, ще започнат церемониите по приемственост в изпълнителната власт.

Очаквайте подробности

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук