Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер

Великобритания все още не е предложила работещи алтернативи на разпоредбите от предпазния механизъм за ирландската граница предвиден в споразумението за оттеглянето й от ЕС, заявиха от Брюксел след разговорите между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън.

Председателят на Европейската комисия Юнкер използва срещата в Люксембург, за да подчертае „че е отговорност на Обединеното кралство да предложи работещи правни решения“, ако иска да премахне предпазния механизъм в сегашния му вид, добавяйки, че „такива предложения все още не са направени“.

Британският премиер и шефът на ЕС се съгласиха, че разговорите за Брекзит „трябва да се активизират“, като всеки ден се провеждат срещи между официални лица, съобщиха от Даунинг Стрийт.

„Лидерите се съгласиха, че дискусиите трябва да се активизират и че срещите скоро ще се провеждат ежедневно“, се казва от кабинета на британския премиер след първите разговори лице в лице между Джонсън и Юнкер в Люксембург.

„Беше постигнато съгласие, че би трябвало също така да се водят преговори на политическо ниво между Мишел Барние (главният преговарящ от страна на ЕС) и министъра за Брекзит“, съобщиха от канцеларията. Възможно е също така да продължат разговорите между Юнкер и Джонсън.

„Европейският съюз остава единен, а Европейската комисия е на разположение 24 часа в денонощието“, каза Юнкер.

Той съобщи, че ще говори по всички тези въпроси пред Европейския парламент в сряда.

Преди няколко дни Жан-Клод Юнкер каза, че не е оптимист за намирането на алтернативи на предпазния механизъм за ирландската граница.

На 13 септември председателя на ЕК каза, че евентуален хаотичен Брекзит без сделка би причинил безпорядък и може да са необходими години, докато нещата се оправят. „Всеки, който обича страната си, а аз допускам, че във Великобритания все още има патриоти, не би искал да пожелае на страната си подобна съдба“, каза тогава Юнкер.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!