На снимката: Бойко Борисов и Костадин Костадинов.

Всички анализират посланията на партиите и коалициите за изборите. Но никой не анализира негативната част и особено нападките. А ако се погледне в съдържанието им, тенденциите в комуникациите са интересни и показателни:

• ГЕРБ атакуват ПП и ДБ. Основно и предимно. Понякога се закачат с БСП, но само като участник в кабинета Петков. Нито дума за ДПС, ИТН, Янев, Радев и особено за „Възраждане“. Все едно „Възраждане“ не съществува. А би могло много да се каже за тях, ако някой наистина е евро-атлантик.

• „Възраждане“ атакуват ПП и ДБ. Основно и предимно. Но не казват нито дума срещу ГЕРБ. А уж протестираха срещу Борисов, уж бяха против ГЕРБ. Даже сякаш действат в синхрон с ГЕРБ. Което би трябвало да е странно, но вече не е. И не казват нито дума за ДПС.

• ИТН атакуват ПП и ДБ. Основно и предимно. И много яростно. Все едно не съществува никой друг. Пълен синхрон с ГЕРБ. Явно е забравено, че са били в кабинета Петков, защото все пак го свалиха.

• Партията на Янев (все още не мога да ѝ запомня името, но вече ѝ дават близо 5%) спокойно атакува ПП и ДБ. Нито дума за ИТН, ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“. Леки атаки срещу БСП, за откъсване на гласове.

• ДПС атакуват ПП и ДБ. Все едно никой друг не съществува.

• Радев лично и чрез служебния си кабинет яростно атакува ПП и ДБ. Понякога БСП. Рядко ИТН, но само защото били в кабинета Петков. И нито дума за ГЕРБ, с които явно се е разбрал.

• Уж независими анализатори, сайтове, клубове по интереси, даже синдикати, всички атакуват ПП и ДБ за някаква фамозни действия през тези няколко месеца на управление.

Всички, абсолютно всички, атакуват ПП и ДБ в синхрон от различни посоки.

В това време:

• ПП атакува ГЕРБ. Не искат да се забрави за онези 12 години и да се подмени разговора за няколко месеца. Разбираемо.

• ДБ атакува ГЕРБ. По същите причини. Пак разбираемо.

• БСП едва мърда. Явно ръководството ѝ разбира какъв диктатор има в Кремъл, но няма какво да направи, защото половината ѝ електорат не разбира това. Атакува предпазливо ГЕРБ и партията на Янев, която нарича Партия на Радев.

Като цяло, ако избирателната активност падне под 40% и в парламента намерят място всички 8 партии, които сега се спрягат от социолозите, то ситуацията ще бъде изключително мрачна. Една бъдеща коалиция ГЕРБ+Възраждане+ИТН+Янев ще има близо 50% от местата в парламента и с един или два гласа от страна на ДПС или БСП може да си управлява напълно спокойно следващите 4 години. Кабинетът „Борисов 3“ ще ни се вижда като синеоко бебе пред евентуалния Кабинет „Борисов 4“.

Повтарям, ако избирателната активност падне много.

Е, още ли не искате да гласувате?

Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук