Отменя се заповедта на образователния министър, с която трябваше да се увеличат часовете за кормуване от 31 на 42 ч. и се създава работна група, която ще определи какъв да бъде изпитът и какви мерки да се предприемат, за да са гарантира, че новите водачи ще излизат добре подготвени на пътя. Това обяви председателят на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова след провелата се среща в транспортното министерство между представители на автоинструкторите, образователният министър Красимир Вълчев и транспортния министър Росен Желязков.

До разговорите се стигна, след като над 400 автоинструктори със своите коли блокираха движението по бул. “Цар Освободител” в участъка от ул. “Г. С. Раковски” до президентството. Основно искане на демонстриращите бе именно отменяне на увеличаването на часовете за кормуване.

„Тази група ще има разширени задачи, които са свързани с това да се уточни какъв трябва да е изпитът, какво трябва да е обучението, какви да са необходимите мерки – много по-широко, извън провеждането на обучението и контрола върху обучението. Да работим и в контекста на новото законодателство, което предстои да се подготвя във връзка с решението на Министерски съвет за нов Закон за движение по пътищата“, обясни Крумова, която ще ръководи работната група.

Тя подчерта, че е важно да се работи изцяло, а не на парче и, че промени няма да се правят без да се чуе думата на бранша.

Директорът на „Автомобилна администрация“  Бойко Рановски допълни, че промени в нормативната база ще започнат чак тогава, когато „работната група излезе със съответните предложения, и те се приемат и няма разнобой в бранша, и се приемат консенсусно“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!