Милена Драгийска, лидл
На снимката: Милена Драгийска

В търговската верига „Лидл“ са направили сравнение на цените на 21 продукта, търгувани в техните магазини в България и в Германия. Цените само на 4 артикула (две опаковки с яйца – с по 10 и 30 бройки, при прясното мляко и кашкавала) в България са по-високи, отколкото в Германия. Това посочи пред журналисти днес Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на „Лидл България“.

Килограм бял хляб в България струва 1,83 лева (при нула процента ДДС) и при стойността на 4,26 лева в Германия при 7 процента ДДС.

„Като цяло ДДС за храните в България е 20 процента, а в Германия – 7 процента“, даде пример тя.

Киселото мляко с масленост 3,6% се продава за 3,13 лева за килограм в България и 3,72 лева в Германия. Кравето сирене у нас струва 9,99 лв./кг, а в Германия – 15,97 лева. Олиото се продава по 4,49 лева за литър тук и 5,26 лева в Германия. Яйцата в България струват 0,50 лева за брой и 0,39 лева в Германия. Прясното мляко се купува в магазините на „Лидл“ по 2,59 лева за литър и по 2,25 лева в Германия. Свинското месо (врат с кост) се търгува в България по 11,99 лева за килограм и по 13,94 лева в Германия. Захарта в България се купува по 2,49 лева за килограм и на стойност от 2,91 лева за килограм в Германия. Прясното цяло пиле в нашата стана се предлага по 6,99 лева за килограм, а в Германия по 9,76 лева за същото количество. Краставиците в „Лидл България“ се продават по 2,69 за брой, докато в германските магазини на веригата – по 2,72 лева за брой. Доматите тук се купуват по 5,49 лева за килограм, а в Германия – 7,80 лева за килограм.

Данните идват на фона на твърденията на служебното правителство за наличие на спекула в търговските вериги у нас. В първия кабинет „Донев“ служебните министри създаваха внушения за „хаос и разруха“ е енергетиката. Стана ясно, че от втория кабинет „Донев“ устойчиво ще се говори за високите цени на храните у нас. 

„Лидл“ има сертификат за качество за производството на месо. Доставчиците на веригата се одитират независимо от швейцарска компания и това дава на клиентите качествен проверен продукт, каза Милена Драгийска.

Винаги има продукти на определен пазар, които са по-скъпи спрямо други пазари, каза Драгийска.

„Причините за поскъпването на плодовете и зеленчуците у нас са

неслучилите се десетилетия реформи в българското селско стопанство.

Липсата на подкрепата за фермерите показва, че ние сме зависими от внос, защото намалява родното производство“, каза Драгийска. В България няма кооперации от земеделски производители, които да работят с веригите – кооперациите осигуряват качеството и количеството на продуктите, посочи тя.

Стоката се оскъпява и от по-дългият път на доставка – 2000 км до България и само 200 км до средата на Германия от пристанището в Хамбург. Влияние върху цените оказва и по-малкият обем на търгуваните стоки тук – веригата има 116 магазина в България и 3200 обекта в Германия.

Разликата между регулярната и промоционалната цена остава само за сметка на „Лидл“, каза Милена Драгийска. Планирането на промоции се прави 9-10 седмици напред, но ако видим, че конкурент сваля цената, може и ние да го направим, каза тя.

Компанията работи и за смекчаване на високи цени, искани от доставчици, допълни изпълнителният директор на „Лидл“. „От юли до ноември 2022 година доставчиците на захар поискаха 105 процента повишение на цената, но ние я увеличихме с 25 процента“, даде пример Милена Драгийска. Имали сме искания за повишение на цените от над 600 артикули на месец, но това не е предадено в пълен обем към потребителя, каза още тя.

„Имаме дълготрайно и устойчиво партньорство с българските доставчици. Даваме възможност за износ на български фирми в чужбина – през миналата година те са изнесли стоки за над 101 млн. лева и това дава възможност да се поддържат и ниските цени“, посочи още директорът на „Лидл България“.

„От 2018 година премахнахме от нашите магазини колбасите с т. нар. „механично отделено месо“. Това е месо, което въобще не трябва да е в колбасите – то ги прави меки и затова производителите се нуждаят от допълнителни втвърдители. Отделно проверяваме плодовете и зеленчуците за остатъци на над 700 пестициди“, каза Милена Драгийска. „За „Лидл“ цената е важна, но трябва да е свързана с качеството на продуктите“, подчерта тя.

Последните два века имаме наслагване на негативни фактори, каза Драгийска. „Например новината от миналото лято, че нивото на река Дунав при Оряхово е спаднало драстично, ни разтревожи много. Това означава, че трябва да претоварваме шлеповете на камиони. Спешно трябва да се търсят камиони, шофьори за тях и да се търси начин да се минава през тежкия трафик на заминаващи на почивка румънци“, посочи Драгийска.

„Проверките на институциите в нашите обекти продължават, те са приблизително 200. Завършила е една проверка, с два акта от НАП. От приходната агенция са открили, че в наш магазин има само един кочан с хартиени бележки, с които търговията да продължи, ако токът към магазина спре, а трябвало да има такъв кочан на всяка каса, поясниха от компанията.

Целият спад на ДДС на определени стоки от миналата година е предаден напълно към потребителя, казаха още от компанията. Конкуренцията е много сериозна и затова не мога да кажа каква търговска надценка ни върши работа. Не сме против всякакви решения, стига да са обсъдени да са всички“, каза още Милена Драгийска.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук