Руският президент Владимир Путин връчва награда на обвинения за шпионаж председател на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов
Руският президент Владимир Путин връчва награда на обвинения за шпионаж председател на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов

Вчера специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Николай Малинов. Той ще бъде съден „за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна“, уточняват от държавното обвинение.

В съобщение до медиите не се посочва името на Малинов, като той е представен с инициалите си Н. М. Уточнява се още, че е лидер на партия. Срещу друг политически лидер не се води подобно разследване.

„В хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства“, пише в съобщението на прокуратурата.

Междувременно стана ясно, че самият Николай Малинов в момента се намира в Москва. Пред Нова телевизия той заяви, че има срещи с ръководителя на четвърти отдел във Външно министерство, както и със сенатор Климов, с който ще обсъждат партийно сътрудничество. След това ще се срещне с директора на департамента „Външна политика“ към Кремъл, а вечерта ще вечеря с Гаврилов и Бабурин.

Той подчерта, че „Двуглав орел“ е неправителствена организация и в световното право би се създало прецедент.

„Да шпионираш в ползва на неправителствена организация – такова дело ще има за пръв път в света. В България е имало подобно дело през далечната 1978 година и не е успяло. Институтът за стратегически изследвание на Владимир Путин се занимава официално с анализи на обстановката по цял свят. Аз се радвам, че влизам в съда“, заяви лидерът на „Русофили“.

Бившият депутат от БСП и някогашен издател на в. „Дума“ Николай Малинов беше обвинен в шпионаж в полза на Русия в началото на септември 2019 г. Лидерът на движение „Русофили“ учреди партия в края на миналата година, с която участва на изборите през април. Николай Малинов имаше забрана да напуска страната, която е отпаднала на 10 март тази година. По закон ограничителната мярка важи за година и половина на досъдебна фаза.

Припомняме, че по време на разследването Николай Малинов беше пуснат от Специализирания наказателен съд да пътува до Москва, за да бъде награден от Владимир Путин с орден. По-късно съдия Антон Миталов, който издаде разрешението за пътуване на Малинов до Русия, получи черен печат от САЩ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук