Част от дрон, свален близо до Купянск, Харковска област, през септември 2022 г. и считан от Украйна и различни експерти за Шахед-136, произведен в Иран
Част от дрон, свален близо до Купянск, Харковска област, през септември 2022 г. и считан от Украйна и различни експерти за Shahed-136, произведен в Иран

Секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов потвърждава в интервю за „Гардиън“, цитирано от в. „Сега“, че в Крим са загинали няколко ирански военни инструктори, които са обучавали руски военни да работят с дронове-камикадзе Shahed-136.

„Джерусалем пост“ съобщи през октомври, позовавайки се на украински служител, че в Крим са убити 10 ирански инструктори. Публикацията се появи, след като американските и украинските власти предупредиха, че иранците обучават руснаци в Крим.

„Вашингтон поуст“ съобщи тази седмица, позовавайки се на западните служби, че Русия и Иран са сключили тайна сделка, в Русия да започне производство на дронове и това трябва да се случи до няколко месеца. Иран е сключил с Русия договор за доставка на балистични ракети Fateh-110 и Zolfaghar. Заедно с това Иран ще достави в Русия дронове Muhajer-6 и Shahed-136.

Първоначално Иран отричаше наличието на свое оръжие в Украйна, след това призна, че е доставил „малко количество“ дронове в Русия няколко месеца преди войната. Властите в Техеран обаче, продължават да отричат, че са пратили инструктори.

Ако това се окаже вярно, информацията е много интересна, защото потвърждава руската военна изостаналост, за която се спекулира още от началото на войната в Украйна. Много анализатори твърдят, че именно тя е причината за военните неуспехи на Путин.

Преди нахлуването в Украйна през февруари се смяташе, че Русия е велика световна военна сила, а Иран – треторазрядна държава. Оказва се обаче, че ролите са разменени. Именно инструктори от ислямската република са обучавали руснаците как да работят с модерните дронове-камикадзе.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Какво ли е мнението за „силата“ на руската и иранската армия на военното разузнаване на България . Къде сме ние ?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук