Емил Кабаиванов
На снимката: Емил Кабаиванов, кмет на Карлово

1, 8 милиона лева ще получат жители на селата Богдан, Слатина и Каравелово, пострадали при потопа в началото на септември. Това съобщи за ДЕБАТИ.БГ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Той уточни, че средствата са от дарения и са разпределени с решение на общинския съвет. Парите са за 397 имота. Помощта ще е от 1000 лв. до 16 000 лева в зависимост от степента, в която са засегнати. Девет жилищни сгради са били изцяло разрушени, други 15 са необитаеми, а 375 се нуждаят от ремонти.

„В момента пострадалите подават заявления в съответните кметства, като представят и нотариални актове за собствеността си. До 10 дни процедурата трябва да бъде финализирана и ще започне изплащането по банков път“, уточни Кабаиванов. И призова дарителската кампания да продължи, тъй като сумите, които ще вземат хората, не са достатъчни. Кметът гарантира прозрачност на всяка получена и раздадена стотинка.

Още година възстановяват отнесените улици в Богдан, Слатина и Каравелово

По думите на Караиванов почистването на улици и дворове в трите села е приключило. От тях е изнесена общо над 1, 5 млн. куб. м инертна маса. Поставени са и повече от 6 км нови водопроводи.

120 строителни машини са участвали изгребването на наносите. Основните улици в Богдан вече са измити с машина, закупена от община Карлово. В момента тя работи в Каравелово. Върви и трасиране на имотите, за да могат пострадалите жители в населените места да изградят наново оградите си.

„За 2 месеца успяхме да решим комуникационните проблеми благодарение на добрата екипност между институциите, но ни чака поне още година работа по възстановяване на улици. На 90% сме осигурили и снабдяването с дърва за зимата на пострадалите семейства“, обясни Кабаиванов.

Скоро 300 семейства ще получат по 4 кубика безплатни дърва, осигурени от министерството на земеделието и пловдивския митрополит Николай. Така жителите на трите села, които бяха засегнати от потопа, ще имат по 9-10 кубика за зимата. В по-тежко положение са 28 фамилии във фургони. Идната седмица в наводнените населени места започва раздаване на 200 комплекта техника, включваща печка, пералня и хладилник с фризер, пристигнали като дарение в общината. До двайсетина дни пък ще бъдат осигурени ваучери за закупуване на строителни материали.

В отнесените от потопа села се надяват на още държавна помощ, за да се върнат към нормалния живот.

Припомняме, че на 2 септември т.г. бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново, след като там се изля порой. За 8 часа се изля над 200 л/ кв. м дъжд. Стотици пожарникари, военни и доброволци се включиха в разчистването на засегнатите села.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук