газ- изтичане
Изтичането на газ от "Северен поток 2", видяно от датския изтребител F-16 на остров Борнхолм. Снимка: Датската отбрана

Очевидният саботаж на двата газопровода „Северен поток“ може да е една от най-големите промишлени аварии с метан в историята, съобщиха учени в сряда, но не сред големите климатични бедствия. Във вторник вечерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди „саботажа“ и „умишленото прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура“.

Метанът е парников газ до 80 пъти по-мощен от въглеродния диоксид. На мястото на инцидента той излиза в атмосферата от три кипящи петна на повърхността на Балтийско море. Най-голямото от тях, според датските военни, е с диаметър един километър.

Ето как течовете от Северен поток могат въздействат на околната среда:

1. Колко метан има в тръбопроводите?

Нито една правителствена агенция в Европа не може да каже със сигурност колко газ има в тръбите.

„Не мога да ви кажа ясно, тъй като тръбопроводите са собственост на Nord Stream AG, а газът идва от Газпром“, каза говорител на германското министерство на климата и икономиката.

Двата газопровода „Северен поток 1″ бяха в експлоатация, въпреки че Москва спря да доставя газ преди месец.

„Може да се предположи, че има голямо количество газ в тези тръби“, твърди германският служител.

Само една от линиите на „Северен поток 2“ е повредена. Той не беше в експлоатация, но миналата година беше зареден със 177 милиона кубически метра газ.

2. Колко газ се освобождава?

Оценките за общия газ в тръбопроводите, който изтича варират от 150 милиона кубични метра до 500 милиона кубични метра. Средният диапазон на тези оценки показва изтичане на около 200 000 тона метан,твърди Пол Балкомб, преподавател по химическо инженерство в Imperial College London.

Кристофер Бьотцау, директор на Датската енергийна агенция, каза пред репортери в сряда, че изтичането ще се равнява на около 14 милиона тона CO2 – около 32% от годишните емисии на Дания.

Федералната агенция по околна среда на Германия изчисли, че течовете ще доведат до емисии от около 7,5 милиона тона CO2 – около 1%  от годишните емисии на Германия. Агенцията също така отбеляза, че няма „запечатващи механизми“ по тръбопроводите, „така че по всяка вероятност цялото съдържание на тръбите ще изтече.“

Но не е ясно дали целият газ в тръбопроводите действително ще бъде изпуснат в атмосферата. Метанът се консумира и от океанските бактерии, докато преминава през водата.

3. Как това се сравнява с предишни течове?

Най-голямото изтичане, регистрирано някога е в САЩ. Става въпрос за изтичането на около 90 000 тона метан от Aliso Canyon през 2015 г. Прогнозите за това какво количество може да бъде изпуснато в Балтийско море са два пъти повече. Затова бедствието тази седмица може да е „безпрецедентно“.

4. Ще има ли значителен ефект върху глобалните температури?

Годишните глобални въглеродни емисии са около 32 милиарда тона, така че резултатът от саботажа в Балтийско море представлява малка част от замърсяването, водещо до изменението на климата. Той дори бледнее в сравнение с натрупването на хиляди индустриални и селскостопански източници на метан, които затоплят планетата и е приблизително сравнимо с количеството метан, което изтича от цялата руска петролна и газова инфраструктура всяка седмица.

„Това е малък балон в океана в сравнение с огромните количества така наречен неорганизиран метан, които се отделят всеки ден по света от фракинг, добив на въглища и добив на петрол например“, каза Дейв Рей, изпълнителен директор на Единбургския Институт по изменение на климата.

5. Засегната ли е местната околна среда?

Докато газът все още изтича, непосредствената близост е изключително опасно място. Въздухът, който съдържа повече от 5% метан, може да бъде запалим, така че рискът от експлозия е реален. Метанът не е токсичен газ, но високите концентрации могат да намалят количеството наличен кислород.

Плаването е ограничено от радиус от 5 морски мили около течовете, защото метанът във водата може да повлияе на плаваемостта и да разкъса корпусите на корабите.
Морските животни в близост до изтичащия газ могат да загинат, особено медузите и тези които се придвижват по-бавно, но не се очакват дългосрочни ефекти върху местната околна среда.

6. Какво може да се направи?

Някои предлагат, оставащият газ да бъде изпомпан, но говорител на германското министерство на икономиката и климата съобщи, че това не е възможно.

След като тръбопроводът се изпразни, „ще се напълни с вода“, добави говорителят. „В момента никой не може да се спусне под водата, защото опасността е твърде голяма“.

Всеки ремонт ще бъде отговорност на собственика на газопровода Nord Stream AG, казаха германците.

7. Трябва ли изтичащият газ да се запали?

Изгарянето е често срещан метод за намаляване на въздействието на изтичащия метан. Не само, че би изглеждало впечатляващо, подпалването на газа би намалило значително въздействието му върху глобалното затопляне. Метанът е съставен от въглерод и водород, а когато изгаря той създава въглероден диоксид. Въглеродният диоксид предизвиква между 30 и 80 пъти по-малко затопляне на планетата отколкото метана.

От гледна точка на чистия климат, запалването на изтичащия метан има смисъл и определено ще помогне“, смята Пиърс Форстър, директор на Международния център за климата в Университета на Лийдс.

Но ще има проблеми за околната среда, включително замърсяване на въздуха.

Нито едно правителство все още не е посочило, че това се обмисля.

8. Колко дълго ще продължи и какво следва?

„Очакваме се газът да изтече от тръбите до края на седмицата. След това от датска страна ще се опитаме да излезем и да проучим каква е причината и да се доближим до тръбите, за да можем да ги проучим“,  каза директорът на Датската енергийна агенция Böttzauw пред местните медии.

Текстът е публикуван в „Политико“, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ, БГ.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук