тяло

Благой Калпачки е треньор по бокс, кондиционни и координационни тренировки, свързани с моделиране на телосложението; докторант в областта на спорта; член на Съюза на учените в България; лектор и треньор в повече от 6 европейски проекта по теми, свързани със здравословното хранене при спортистите и постигането на спортните резултати; автор на 9 научни статии и студии в национални и международни научни списания (Москва, Чили, Сочи и др.) свързани с бокса и моделиране на телосложението; участник в 5 международни научни конференции с теми, свързани с бокса и моделиране на телосложението.

В контекста на новите житейски реалности в съвременното общество и динамичното развитие на спорта и спортната медицина на световно ниво се очертава необходимостта от преосмисляне и осъвременяване на базисни постановки и концепции, свързани с моделиране на телосложението.

Въпросът за постигането на красиво и здраво тяло е вълнувало винаги човечеството. Но как да изваяме изящно тяло, и то по здравословен начин, каква е тайната? В настоящата статия ще обясня основните принципи на тези процеси.

Много хора имат различни идеали относно симетрията на тялото и различните му антропометрични характеристики. Общото между всички се явява определено здравословно съотношение между мастните и мускулните тъкани в човешкото тяло.

Постигането на красиво телосложение е обективен многомерен процес, включващ взаимосвързани и взаимовлияещи се компоненти.

На първо място, трябва правилно да се диагностицира от специалист състоянието на организма, защото причините за наднорменото тегло могат да бъдат различни:

  • Неправилно хранене, отседнал начин на живот, стрес и недоспиване, забавен метаболизъм
  • Хормонален дисбаланс вследствие на някое заболяване (инсулинова резистентност, Хашимото, диабет, хипер или хипофункция на щитовидната жлеза и други)
  • Генетична предразположеност (определен соматотип и антропометрични характеристики)

Един треньор едновременно трябва да бъде добър методист, психолог, както и да има значителни познания по медицина и физиология, за да може адекватно да ръководи и планира тези процеси.

На второ място поставям изградените на базата на диагностицирането хранителни и тренировъчни програми. В рамките на тях се реализират и същинските микро и макро цикли, заложени в програмата. В зависимост от тях, треньора залага и възстановителните процеси, съпътстващи тренировъчния процес и храненето. Не на последно място се фокусирам и върху мотивацията (вътрешна от страна на трениращия и външна от страна на треньора, семейството и приятелите).

Третото място заемат, както аз ги наричам спомагателните критерии, които също имат съществено значение: фенотипните фактори (семейство, климат, социална среда и др.)

През годините насочих вниманието си върху проучването и анализирането на научната литература, свързана с визирания проблем и обобщавайки мнението на водещи учени в тази област бих могъл да дефинирам здравословния начин на хранене като процес на балансиран и разнообразен прием на полезни и качествени хранителни вещества с цел постигане на някакъв обективен резултат. При всеки човек, целите могат да бъдат различни: при някои  те са насочени към намаляване на подкожните мазнини и обиколките на различни части на тялото, при други към увеличаване на мускулната маса и размера на тялото, при трети здравословното хранене цели подобряване цялостното здравословно състояние на организма и имунната система и т.н.

Какво обаче ние получаваме от храната и кои храни можем да определим, като супер храни и защо?

Човешките ензими (произведени в самия организъм и отделени чрез жлези и телесни органи), ензимите на самата храна както и ензимите, които се отделят от дейността на микроорганизмите (бактерии и инфузории) разграждат храната на три основни групи хранителни вещества – белтъци , въглехидрати и мазнини, както и на други субстанции като витамини, минерали и баластни вещества. Всеки хранителен продукт има енергиен еквивален в калории, от тук можем да направим и извода за супер храните, като продукти, съдържащи в себе си желаното (в зависимост от нашите цели) от нас съдържание на белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали на базата на 1 kcal или 1 грам.

От казаното до тук, сами виждате огромната роля на треньора при ръководството и планирането на всичките тези процеси свързани с постигането на определен резултат. За съжаление все повече се наблюдава тенденция хората, на базата на хаотично подбрана и непроверена информация от интернет, медии, приятели и др., да поемат на своя глава реализирането на различни, рисковани за здравето хранителни, суплементни и тренировъчни програми.

Свързани статии:

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ  Благой Калпачки: Родителите трябва да предадат хранителната култура на децата

Кафе с добавка от гъби и растителна храна, която замества месото – какви други тенденции в храненето ни очакват през 2018г?

Невероятни снимки на „преди” и „след”сваляне на излишните килограми

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук