момиче

Енергийните вампири са хора, които (често нарочно), източват вашата емоционална енергия. Те се хранят с вашето желание да ги слушате и да се грижите за тях, оставяйки ви измъчени и депресирани.

Енергийните вампири могат да бъдат навсякъде – вашият съпруг, колега или много добър приятел.

Трябва да се научите да разпознавате и реагирате на това токсично поведение – ето кое може да ви помогне да спестите енергия и да се предпазите от силен емоционален и физически стрес.

Какво издава енергийният вампир?

Най-важната характеристика на тези хора е, че те не обичат да поемат отговорност. За съжаление енергийните вампири често са харизматични. Те:

– могат да се измъкват неусетно от неприятности, когато възникнат проблеми

– хитри са и могат да прехвърлят решаването на проблеми на някой друг в почти всяка ситуация

– никога не признават вина за ролята си в разногласия или проблеми. Често остават чувство за вина у околните

– винаги са замесени в някаква драма

Енергийният вампир никога не обича да споделя вниманието на околните с друг. Това е една от многото им нарцистични характеристики.

– не се опитват да споделят истинското щастие на друг човек, а предпочитат дърпат положителната му енергия към себе си;

– омаловажават проблемите си и неимоверно преувеличават чуждите – така енергийните вампири се хранят с чуждата емоционална енергия. И ако сте тъжни или разстроени, енергийните ви запаси са изчерпани

За да изсмучат колкото се може повече енергия от вас, енергийните вампири насочват дискусионния фокус към себе си, превръщайки безпокойството ви в техен емоционален бюфет.

Най-отличителното качество на тези хора е, че използват добротата на околните срещу тях.

Чувствителните и състрадателни хора са основните мишени за енергийните вампири. Те им предлагат съпричастност, добро сърце и безкрайна положителна енергия, за да се „нахранят”.

Как да се пазим?

Енергийните вампири често разчитат на чувството за вина, за да получат това, което искат. Те знаят, че срамът е страхотно оръжие срещу състрадателните и грижовни хора.

Създайте граници

Макар това да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи отначало, трябва да криете области от живота си, в които няма да позволите на енергийния вампир да влезе.

Не се съгласявайте на срещи и избягвайте пътувания през уикенда и други светски събития, където те ще присъстват.

По време на работа можете да ограничите взаимодействието между вас двамата, като не се съгласите да обядвате или отделите време за разговори и клюки.

Научете се да изключвате емоциите си при общуване и не се поддавайте на молбите за съчувствие и съвети, когато енергийният вампир споделя тревоги и притеснения пред вас.

Ако енергиен вампир се обади, спре ви по пътя към дома или ви изпрати съобщение, ограничете комуникацията си.

Когато не получат от вас емоционалната енергия, от която се нуждаят, те ще потърсят друга „жертва“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук