мирис

Първият признак на COVID-19 често може да бъде загубата на вкус и мирис, известна още като аносмия. Дори хората, които не проявяват други симптоми, често съобщават за това. Фактът, че не можете да помиришете или вкусите храната си може да бъде изключително притеснителен. Това обаче обикновено не трае дълго и можете да подпомогнете преборването на тези симптоми у дома. Д-р Дейвид Розен, отоларинголог в Jefferson Health, разказва защо това се случва и как можете да си върнете обонянието и вкуса след възстановяване от COVID-19.

Разбиране на процеса

Загубата на мирис по време и след респираторен вирус не е нещо ново. Обикновено поствирусната загуба на мирис включва хрема или назални симптоми. Това обаче не е случаят при COVID, тъй като при този вирус миризмата и загубата на вкус се появяват преди каквито и да било респираторни симптоми. COVID е респираторен вирус, който бързо си проправя път до нервната ни система. Д-р Розен казва, че това означава, че вирусът лесно се придвижва нагоре по носа и се прикрепва към назалния нерв, който е в горната част на носа и е отговорен за предаването на сензорна информация, свързана с миризмата, в мозъка ви.

Д-р Росен казва, че най-честото оплакване на оздравяващите от COVID е, че могат да усещат мирис, но са загубили чувството си за вкус. След провеждане на някои тестове често се оказва, че те не усещат всички аромати и обонянието им не е толкова добро.

„Като цяло хората могат да идентифицират вкусове като сладко, кисело, солено, горчиво и лютиво, но ако не можете да помиришете храната не бихте могли например да направите разликата между череша и грозде. Просто е сладко на вкус ”, казва д-р Розен. Така че повечето хора имат загуба на мирис, което води до загуба на чувството за вкус. Когато ядете храна, ароматът отива в основата на езика и след това се издига в носа, за да си кажете: „О, това е череша.“

Как да си върнете вкуса и обонянието след COVID-19

В интернет се появиха много видеоклипове на хора, които се опитват да възвърнат усещането си за вкус. Предложенията варират от ядене на обгорени портокали до ядене на лук така сякаш е ябълка. Въпреки че някои от тези предложения може да изглеждат абсурдни, те всъщност може да работят. Тези упражнения са подобни на тези при тренировка на обонянието. „Тренировките на обоняние всъщност използват невропластичността на тялото – способността на тялото да формира нови нервни пътища. Тези методи помагат на тялото да създаде нови нервни пътища и спомагат за възстановяването на обонянието “, казва д-р Росен.

Няма грешно време да започнете да се опитвате да задействате обонянието и вкуса си. Ако имате COVID или наскоро сте се възстановили, но все още имате загуба на мирис и вкус, д-р Розен препоръчва да започнете да се упражнявате. Алфа липоевата киселина, добавките с витамин А и стероидните назални спрейове без рецепта могат да бъдат от полза.

Д-р Розен препоръчва да намирате често срещани миризми вкъщи и бавно да се овладяват нови такива. Добре е да започнете да миришете кафе, парфюми, цитрусови плодове или различни видове етерични масла – идентифицирайте ги, свикнете с тях и след това преминете към нов аромат.

Време за възстановяване

Времето за възстановяване варира от пациент до пациент. Докато някои се възстановяват в рамките на дни, на други това може да отнеме месеци и затова лечението може да бъде сложно. Пациентите, загубили миризмата си след COVID, могат да имат страничен ефект на паросмия, така че когато обонянието им се върне, нещата могат да миришат много лошо за тях. Д-р Розен казва, че всеки признак на обоняние е знак за възстановяване. Това означава, че се случва някаква неврорегенерация.

Това е моментът, в който бихте искали да започнете да правите повече обонятелни тренировки, за да стимулирате обонятелния нерв.

Добрата новина е, че повечето пациенти се възстановяват бързо, така че тази загуба на вкус и мирис е временна. Ако все още страдате от тези симптоми след възстановяване от други симптоми на COVID, започнете да правите повече тренировки на обонянието, а също можете да ползвате и назални стероидни спрейове без рецепта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук