обонянието

При боледуване от Covid-19 много хора губят вкуса и обонянието си. Ето как може да се ускори процеса по възстановяване.

Често, хората заразени с коронавирус, спират да възприемат миризми и вкусове в самото начало на заболяването, но след няколко седмици всичко се нормализира. Случаите, когато дори след излекуване от вируса хората страдат от тези нарушения в продължение на месеци, обаче също са доста чести.

Според някои предположения причината е, че в това състояние съставът на слюнката се променя, така че ароматизиращите вещества се разграждат много по-бързо и нямат време да достигнат вкусовите рецептори.

За да се възвърне обонянието и вкуса, руският невролог и неврофизиолог Александър Будик съветва да се правят няколко елементарни упражнения. Всеки ден, по няколко пъти да се възприемат различни силни миризми в продължение на около 20 секунди. Такива са ароматът на карамфил, чесън, кардамон, канела или кимион, които ще накарат необходимите рецептори да работят активно.

„Организмът започва да обръща по-голямо внимание на органа, който участва активно в това, и всички ресурси се концентрират на това място, за да се възстанови бързо функционирането на този орган. Като допълнителна терапия можете да капвате разтвор на витамин А в носа и да приемате веднъж дневно омега-3 в продължение на седмица“, съветва Будик.

Успоредно с това се възстановява и вкуса, тъй като нарушенията във вкуса и миризмата са силно свързани и възстановяването на единия компонент на възприятието подобрява другия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!