бъдещата съпруга

Питали ли сте се някога защо се чувствате щастливи след тренировка или релаксиращ масаж? Причината за това е една – серотонинът. Този невротрансмитер, известен като „хормона на щастието“ участва в много важни процеси в организма: от регулиране на настроението до насърчаване на храносмилането.

Ниските нива на серотонин могат да доведат до появата на депресия. За да преодолеем това, „Бизнес инсайдър“ предлага пет прости начина да повишим производството на серотонин в организма по естествен път.

Спортувайте редовно

Според проучване от 2016 г. упражненията могат да повишат нивата на серотонин, както и активността на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF). Генът BDNF произвежда протеин, който стимулира нервните клетки и се намира в области на мозъка, които контролират телесното тегло, храненето и пиенето. Смята се, че нивата на BDNF и серотонина са свързани с регулирането на настроението.

Тъй като движението стимулира активността на BDNF, той допринася за по-доброто настроение. Казано накратко, когато спортуваме, се чувстваме по-добре, твърдят експертите.

Всякакъв вид движения, които ни носят удоволоствие – разходка, йога, или каране на колело, може да повиши нивата на серотонин. Препоръчва се това да се прави поне три пъти седмично най-малко по 30 минути.

Подобрете храненето

Серотонинът се получава от незаменимата аминокиселина триптофан. И тъй като организмът не може да я произвежда самостоятелно, трябва да си я набавите чрез храната.

Препоръчва се консумацията на храни с високо съдържание на триптофан като сьомга, яйца, соеви продукти, пилешко и пуешко месо, спанак, семена и ядки.

Събирайте светлина

Слънчевата светлина играе важна роля за това човек да се почувства щастлив. През зимата се мръква много по-рано и това може да се отрази на настроението и да ви докара депресия.

Мозъкът произвежда серотонин в резултат на слънчевата и дневната светлина.

Ако се почувствате унили, правете кратки разходки веднъж на ден, докато е все още светло, съветват експертите.

Онези, които заради работата или училището трябва да прекарат повече време на закрито, вероятно е добре да похарчат малко пари за специална лапа, която да замести престоя навън.

Поглезете се с масаж

Според проучване от 2005 г., масажът може да повиши с 28 % нивото на серотонин.

Това се дължи на намаляването на кортизола. Кортизолът е известен като „хормон на стреса“, който ви сигнализира кога сте в опасност. С други думи, той ви държи нащрек и ускорява пулса ви. Масажът понижава нивата на кортизол и повишава тези на серотонина. Това ви прави по-спокойни и помага да регулирате настроението си.

Използвайте хранителни добавки

Някои добавки могат бързо да повишат нивата на серотонин чрез увеличаване на триптофана, който можете да получите и от изброените по-горе храни. Винаги преди това обаче трябва да се консултирате с лекар, особено ако приемате някакви медикаменти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!